Investeringen in IoT groeien, ondanks twijfels over veiligheid en winstgevendheid

De markt voor Internet of Things (IoT) groeit naar 520 miljard dollar in 2021. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2017, toen er 235 miljard werd uitgegeven. Toch zijn er zorgen over de veiligheid en opbrengsten, signaleert Bain & Company.  

Bedrijven blijven de komende jaren investeren in IoT, maar hun enthousiasme is wel wat getemperd, schrijven de onderzoekers van het consultancybedrijf. Het implementeren van complete oplossingen duurt langer dan verwacht en bovendien zijn de opbrengsten minder dan gehoopt.

Veel bedrijven zijn kritisch over IoT-leveranciers. Er is weinig vooruitgang geboekt op het vlak van beveiliging, integratie met bestaande systemen en het verbeteren van de opbrengsten. Daardoor zijn de plannen voor grootschalige IoT-implementaties in de ijskast gezet. Bedrijven gaan wel door met IoT, maar kiezen voor een kleinere schaal.

Er is ook goed nieuws: bedrijven investeren meer dan twee jaar geleden in proofs of concept. Verder overwegen ze vaker om nieuwe proefprojecten te beginnen. Op dit moment heeft 60 procent van de bedrijven plannen, terwijl dat in 2016 op 40 procent lag.

De opkomst van cloud service providers als Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure zorgt ervoor dat bedrijven eenvoudiger IoT-projecten kunnen opstarten. Toch leveren deze aanbieders weinig sectorspecifieke oplossingen, waardoor er ruimte blijft voor niche-spelers.