Delfts IoT-satellietbedrijf Hiber bouwt tweede grondstation in Noorwegen

Het Nederlandse IoT-satellietbedrijf Hiber gaat samenwerken met het Noorse Ksat om een tweede grondstation aan te leggen. Het station komt te staan in Svalbard. Het eerste grondstation staat in Delft, op het dak van de start-up.

Hiber wil komende jaren zestig tot tachtig kleine satellieten in een baan om de aarde brengen voor het maken van IoT-verbindingen. De eerste twee satellieten gaan na de zomer de lucht in. Al meer dan vijftig klanten hebben zich aangemeld voor een pilot, schrijft SpaceNews.com. Er is belangstelling uit onder meer de landbouw-, energie- en logistieke sector. De start-up richt zich op IoT-toepassingen op het platteland en op afgelegen plekken.

In de toekomst zullen satellieten van Hiber korte databerichten een keer per uur versturen. Om wereldwijde dekking te garanderen zijn op zijn minst 36 satellieten nodig. Naarmate het bedrijf verder groeit zal dat aantal toenemen naar tussen de zestig en tachtig satellieten. Vanuit de ruimte worden de signalen verzonden naar beide grondstations.

Hiber werkt met lage abonnementskosten en apparatuur die zeer weinig energie verbruikt. IoT-apparaten op de grond zijn alleen actief als er een satelliet in zicht is. Zodra er een signaal is verzonden, wordt berekend wanneer de volgende satelliet overkomt. Tot die tijd gaat het apparaatje in slaapstand. Eerder werd al bekend dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 1,8 miljoen euro aan innovatiekrediet beschikbaar heeft gesteld aan de start-up.