Vodafone Duitsland timmert aan de weg met NB-IoT

Vodafone pakt in Duitsland flink door met het uitrollen van het NB-IoT-netwerk. Op dit moment is de technologie al op ruim de helft van het LTE-netwerk geactiveerd. In september moet dat op 90 procent liggen. 

De provider heeft hooggespannen verwachtingen van NB-IoT, met name als het gaat om smart cities. Op dit moment kunnen al 2200 Duitse steden en dorpen over de technologie beschikken. Daartoe behoren acht van de tien grootste steden: Berlijn, München, Keulen, Frankfurt, Stuttgart, Düsseldorf, Dortmund en Essen.

Gemeenten kunnen NB-IoT gebruiken in allerlei scenario’s. Dankzij sensoren in de grond of in lantaarnpalen kunnen automobilisten worden begeleid naar een vrije parkeerplek. Straten en parken kunnen worden schoongehouden dankzij intelligente vuilnisbakken die een seintje geven als ze geleegd moeten worden. Elektriciteits- of watermeters kunnen op afstand worden uitgelezen zodat er geen meteropnemer meer langs de deuren hoeft te gaan.

De tweede helft van 2018 wil Vodafone Duitsland nog meer vaart maken met het activeren van NB-IoT. Eind september moet de technologie zijn ingeschakeld op bijna het volledige LTE-netwerk. Vanaf  dan kunnen in theorie 4 miljard apparaten gelijktijdig met elkaar communiceren. Voordeel van NB-IoT-apparaten is het lage stroomverbruik. Ze kunnen tot maximaal tien jaar blijven werken zonder extra voeding.