Belcentrale bereidt mobiele VoIP voor 5G voor

Belcentrale voert al enige tijd een experiment uit waarbij klanten hun mobiele nummers als een VoIP-nummer krijgen geleverd. Hiermee wil de specialist, naar eigen zeggen, voorbereid zijn op de nieuwe mogelijkheden voor VoIP die de laatste mobiele standaard 5G gaat brengen.

De zakelijke telecomspecialist voert het experiment uit omdat het verwacht dat 5G de ideale standaard is om VoIP naar mobiel te brengen. Eindgebruikers kunnen dan zonder problemen VoIP inzetten voor hun werkzaamheden. Bij de huidige meest snelle mobiele standaard 4G ontstaat, volgens de zakelijke telecomspecialist, nog steeds te veel packet loss waardoor VoIP op mobiel niet goed werkt. Bovendien zal, aldus Belcentrale, met de komst van goede VoIP op de mobiele telefoon het huidige oligopolie van de drie mobiele aanbieders in Nederland op het gebied van mobiele telefonie worden verbroken. Tot slot zal door 5G VoIP niet alleen op mobiele telefoons werken, maar op alle IP-geschakelde devices. “Het gaat interessant worden om te zien wat voor creativiteit er dan loskomt”, zegt commercieel directeur Karim Bourjila van Belcentrale in een commentaar.

Experiment

Binnen het experiment, dat volgens de zakelijke telecomspecialist al geruime tijd aan de gang is, krijgen een aantal ‘early adopters’ onder hun klanten hun mobiele 06-nummers als een VoIp-nummer geleverd. Deze early adopters doen graag aan dit experiment mee, aldus Belcentrale, omdat zij niet kunnen wachten op 5G om VoIP in te zetten voor een verdere integratie van hun ICT-diensten.

4G eigenlijk voldoende

Opvallend is, gezien de motivatie van de zakelijke telecomspecialist voor VoIP via 5G, dat uit het experiment blijkt dat 4G, vooral binnen de Randstad, eigenlijk al voldoende is om mobiel kwalitatief goede VoIP te gebruiken. Buiten de Randstad vallen de resultaten echter tegen, zo stelt het bedrijf.

Deelname

Geïnteresseerden kunnen nog steeds deelnemen aan de pilot voor VoIP op mobiel. Zij kunnen hier contact opnemen met de aanbieder van zakelijke telecomoplossingen.

Bron: Belcentrale