Vodafone introduceert eerste consumententoepassingen voor IoT

Vodafone heeft de eerste op consumenten gerichte toepassingen aangekondigd binnen het Internet of Things (IoT) V by Vodafone-portfolio van de mondiale operator. Het gaat hierbij om toepassingen voor noodsituaties en voor kinderen.

Binnen het consumentenportfolio V by Vodafone voor gebruik via het IoT-netwerk van de operator zijn nu de eerste twee toepassingen gelanceerd. Het IoT-portfolio voor consumenten was al eind 2017 gelanceerd, maar er waren nog niet echt toepassingen beschikbaar. De nu gepresenteerde toepassingen maken gebruik van hetzelfde netwerk als de 68 miljoen zakelijke IoT-verbindingen die de operator al beheert.

SOS-armband

V by VodafoneConcreet gaat het om de toepassingen V-SOS Band by Vodafone en de V-Kids Watch by Vodafone smartwatch. De V-SOS Band by Vodafone is een armband met IoT-=technologie die in noodsituaties kan worden geactiveerd. De ingebouwde speciale simkaart stuurt in een dergelijke situatie een bericht naar vier vooraf ingestelde contacten. De slimme armband beschikt daarnaast over SOS-alert waarmee hulp kan worden verzocht van de contacten. Eindgebruikers zien de lens van de armband van kleur veranderen wanneer een contact op weg is om te helpen. De armband kan daarnaast worden verbonden met een speciale mobiele app, zodat contactpersonen kunnen zien of bellen wie precies op weg is om hulp te verlenen of om aan te geven wanneer een hulpverzoek is opgevolgd. Andere belangrijke functionaliteit die via de armband beschikbaar is, zijn val-signalering en locatiebepaling. Het device is waterdicht en detecteert wanneer de batterij opraakt.

Smart watch voor kinderen

Het tweede aangekondigde consumenten-device voor de IoT-omgeving van Vodafone is de V-Kids Watch by Vodafone smart watch. Hiermee kunnen ouders, via het mobiele netwerk van de operator, hun kinderen eenvoudiger in de gaten houden en contact met hen opnemen als dat moet. Zo zien zij onder meer de locatie van de kinderen in een app. Daarnaast kunnen ze zogenoemde veilige zones, zoals de school, voor hun kinderen instellen en een alert krijgen wanneer zij deze zones verlaten. Daarnaast kunnen kinderen op afstand worden herinnerd naar huis te gaan. Ook beschikt de smart watch over SOS-alarmmogelijkheden, messaging-opties en toegang tot kindervriendelijke content, zoals spelletjes en een rekenmachine.

Beschikbaarheid

De devices worden de komende maanden verkrijgbaar in geselecteerde markten, zo geeft Vodafone aan. Of Nederland bij deze markten hoort, is niet bekend.

Bron: Vodafone