Johan Cruijff ArenA ontwikkelt zich verder als ‘slim stadion’

De Johan Cruijff ArenA blijft zich ontwikkelen als zogeheten smart stadium. Het stadion wil klaar zijn voor UEFA Euro 2020. Dat gebeurt in samenwerking met Huawei, AnyLinQ en Econocom. Die partijen zorgen voor de benodigde IT dat wordt afgenomen via een abonnementsmodel. 

De drie bedrijven kondigen aan de krachten te hebben gebundeld om te zorgen voor een ‘all-inclusive service’ voor de Johan Cruijff ArenA. Voor netwerk, opslag en computing worden apparatuur en diensten van Huawei gebruikt. AnyLinQ zorgt voor het ontwerp en beheer. De financieringsconstructie komt uit de koker van Econocom.

Het stadion neemt de diensten af als abonnement. Groot voordeel is dat het stadion zijn netwerkcapaciteit kan opschalen zonder grote investeringen in hardware of medewerkers. Dit houdt minder risico in. Ook is er een lagere total cost of ownership. Verder is het makkelijker om over te stappen op nieuwe, innovatieve technologieën. Het stadion maakt al gebruik van veel nieuwe technologieën. Denk aan cashless betalen, ticketing, toegangscontrole, security en dergelijke.

Huawei is sinds 2014 technologiepartner van de Johan Cruijff ArenA. Het bedrijf heeft er het grootste open-access draadloze netwerk van Nederland gebouwd. Maar liefst 68.000 bezoekers kunnen het gelijktijdig gebruiken. AnyLinQ is Value Added Partner (VAP) van Huawei en beheert de Huawei-oplossingen, inclusief managed services. Econocom zorgde voor het financiële model. Het gaat niet alleen om financiering van alle IT en aanvullende diensten, maar ook om een halfjaarlijkse optie voor vervanging voor huidige IT of nieuwe IT (zonder verhoging van de maandelijkse kosten).