Zoeken naar parkeerplek voorbij in Luik dankzij IoT

Het Belgische Luik krijgt een smartparking-oplossing. Automobilisten kunnen parkeerruimte vinden via een app. Het systeem draait op het mobiele IoT-netwerk van Orange Belgium, dat gebruik maakt van Narrowband-IoT (NB-IoT). 

Als het systeem is geïntroduceerd, krijgen automobilisten op hun smartphone realtime de parkeerbezetting te zien. Daardoor kunnen ze eenvoudig naar de beschikbare plek navigeren. Sensoren in de stad meten de aanwezigheid van geparkeerde auto’s. Eenmaal geparkeerd krijgt de automobilist 30 minuten gratis parkeertijd. Met het systeem, ontwikkeld door de startup CommuniThings, krijgen parkeermanagers statistieken over gebruikspatronen per plek en vergelijkende analyses tussen periodes.

Volgens CommuniThings is bij eerdere tests gebleken dat de parkeerrotatie met een factor drie stijgt door smartparking. De oplossing gebruikt het NB-IoT-netwerk van Orange Belgium dat in 2017 werd gelanceerd. Die technologie biedt een aantal voordelen, zoals een lange levensduur van de batterij van aangesloten apparatuur. Doordat de communicatie tussen object en netwerk bidirectioneel gaat, is het mogelijk om draadloos firmware-updates door te voeren. Verder dringt het signaal van NB-IoT goed door in gebouwen. In de toekomst wordt ook roamen op NB-IoT-netwerken mogelijk.