Software AG koopt big-dataspecialist TrendMiner

Het Vlaamse big-databedrijf TrendMiner komt in handen van Software AG. Welk bedrag het Duitse IT-bedrijf betaalt voor de Belgische scale-up is niet bekend gemaakt. Software AG wil met de nieuwe overname zijn Internet of Things (IoT)-aanbod verder uitbreiden. 

TrendMiner is eigendom van de Vlaamse ondernemer Bert Baeck. Hij startte het bedrijf zes jaar geleden en heeft grote klanten waaronder Total, Exxon, Bayer en Pfizer. Het bedrijf levert een softwareplatform om big data te analyseren. Het wordt vooral gebruikt door grote industriële bedrijven actief in de chemie, olie- en gaswinning en mijnbouw.

In De Tijd legt Baeck uit dat zijn software data indexeert, labelt, analyseert en monitort. In de haven van Antwerpen gebeurt dat met behulp van 500.000 sensoren die temperatuur, druk, debiet en andere waarden meten. Volgens de Vlaamse krant had het bedrijf vorig jaar een omzet van zes miljoen euro. Software AG zou meerdere keren de omzet betalen voor TrendMiner.

Software AG kocht eerder al Zementis (2016) en Cumulocity IoT (2017). Met de overnames wil het bedrijf zijn positie op de markt voor IoT verder verstevigen. Baeck zegt dat hij door de overname zijn ambitie kan realiseren om van TrendMiner de ‘Google for Industry’ te maken.

Bij TrendMiner werken zeventig mensen. Buiten België zijn er verkoopkantoren in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Het bedrijf begon als spin-off van de K.U. Leuven University.