Ericsson: 5G dit jaar commercieel, IoT groeit harder dan verwacht

De uitrol van 5G-netwerken komt op stoom en het aantal mobiele IoT-toepassingen groeit harder dan verwacht. Dat staat in de nieuwste editie van het Ericsson Mobility Report. Nog dit jaar wordt het eerste commerciële 5G-netwerk verwacht. 

Sinds november 2017 is de voorspelling van het aantal IoT-verbindingen via mobiele netwerken verdubbeld. Verwacht wordt dat er in 2023 zo’n 3,5 miljard van dergelijke verbindingen zullen bestaan. Dit komt vooral door de groei in China. Dankzij NB-IoT en Cat-M1 kunnen serviceproviders de technologie sneller en goedkoper uitrollen. In Noord-Amerika worden de netwerken vooral gebruikt voor logistiek en wagenparkbeheer, terwijl China zich meer richt op smart cities en slimme landbouw.

In het rapport staat dat Noord-Amerika een voortrekkersrol zal spelen bij de uitrol van 5G. Alle grote Amerikaanse providers willen 5G introduceren tussen eind 2018 en medio 2019. Tegen het einde van 2023 zou bijna 50 procent van alle mobiele abonnementen in Noord-Amerika 5G zijn, gevolgd door Noordoost-Azië met 34 procent en West-Europa met 21 procent. Vanaf 2020 worden wereldwijd belangrijke 5G-implementaties verwacht. Ericsson voorspelt meer dan 1 miljard 5G-abonnementen (goed voor sneller mobiel internet) tegen het einde van 2023, ongeveer 12 procent van alle mobiele abonnementen.

Naar verwachting zal het mobiele dataverkeer acht keer zo groot worden in de prognoseperiode en uitkomen op bijna 107 exabytes (EB) per maand. Dit staat gelijk aan iedere mobiele abonnee wereldwijd die tien uur lang full HD-video streamt. Tegen 2023 loopt naar verwachting meer dan 20 procent van het mobiele dataverkeer wereldwijd via 5G-netwerken. Dat is anderhalf keer meer dan het huidige 4G/3G/2G-verkeer in zijn totaliteit.

Net als bij eerdere mobiele toegangstechnologie zal 5G waarschijnlijk het eerst worden gebruikt in dichtbevolkte stedelijke gebieden met uitgebreide mobiele breedbandnetwerken en fixed wireless access. Andere gebruikers zijn industrieën zoals de automobielsector, industriële productie, nutsbedrijven en de gezondheidszorg.

Ericsson verwacht dat nog dit jaar de eerste generatie 5G-only-apparaten op de markt komen. Begin volgend jaar verschijnen de eerste commerciële telefoons die 5G op de middenband frequenties ondersteunen. Begin 2019 volgen toestellen die overweg kunnen met frequenties in het hogere spectrum.