Entropia en Sensus introduceren IoT-netwerk voor waterbedrijven

Waterbedrijven in de Benelux kunnen overstappen op nieuwe technologie waarmee het waternetwerk op afstand in de gaten wordt gehouden. Leverancier van slimme meters Sensus werkt hiervoor samen met het Belgische Entropia. Dankzij het systeem kunnen eindgebruikers realtime inzicht krijgen in hun verbruik. 

Entropia heeft een eigen datacommunicatienetwerk in Nederland en België. Sensus gebruikt dit netwerk om informatie te versturen. Waterbedrijven kunnen hiermee problemen monitoren en diagnosticeren. Ook kunnen ze onderhoud voorspellen, ondergrondse lekkages op afstand detecteren en de chemische samenstelling van het water vaststellen.

Het netwerk van Entropia is bedoeld om missiekritische gegevens van nutsbedrijven te gebruiken in Internet of Things (IoT)-toepassingen. Er wordt gebruikt gemaakt van een gelicenseerd radiospectrum dat is beschermd tegen interferentie door andere netwerken en apparatuur. Philip Vercruysse, CEO van Entropia: “Dat zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor veel meer veiligheid en betrouwbaarheid dan andere IoT-netwerken die zijn ontworpen voor algemene IoT-apparaten, zoals slimme koelkasten. Geen enkel bedrijf zou kritieke data over gedeelde netwerken moeten versturen, waarover ook miljoenen andere, niet-kritieke apparaten en applicaties communiceren.”

“Het waternetwerk in de Benelux kent een veel lager niveau van niet-betaald water dan veel andere Europese landen,” zegt Tom Mills, Director of Smart Water EMEA bij Sensus. “Dit betekent dat de business case voor de implementatie van een slim waternetwerk ligt in de waarde die missie-kritische data de waterbedrijven biedt bij het beheren van hun netwerken en het stroomlijnen van hun activiteiten.”

Door het gebruik van slimme technologie zijn er minder mensen nodig die ter plekke het waternetwerk controleren of repareren. Dit moet besparingen opleveren voor de nutsbedrijven. Voordat het systeem grootschalig wordt ingevoerd, hebben Sensus en Entropia een aantal proeven in België en Nederland gehouden. De technologie en de connectiviteit werden uitvoerig getest door zowel nutsbedrijven als eindgebruikers.