Inmarsat: ‘scheepvaart klaar voor Internet of Things’

Satellietbedrijf Inmarsat zegt dat de scheepvaart klaar is om Internet of Things-toepassingen in gebruik te nemen. Ook big data staat in de belangstelling van de maritieme sector. Dat blijkt uit onderzoek onder een 125 vertegenwoordigers van scheepvaartbedrijven.

Het rapport ‘Industrial IoT: Maritime’ maakt duidelijk dat rederijen van plan zijn komende jaren te investeren in IoT. Het zou gaan om een gemiddelde van 2,5 miljoen dollar per ondervraagde rederij gedurende de komende drie jaar.

De uitgaven aan IoT zullen groter zijn dan aan elke andere ‘next generation’ technologie. Daarmee investeert de maritieme sector meer in IoT dan de energiesector, agricultuur of mijnbouw. De ondervraagde bedrijven varen met diverse soorten schepen, waaronder containers, tankers, vissersschepen en offshore vessels. Ze zien kostenbeheersing als belangrijk aspect. 75 procent verwacht kosten omlaag te kunnen brengen dankzij IoT. Ook het optimaliseren van vaarroutes is een belangrijk onderwerp (57 procent).

De uitkomsten van het onderzoek werden bekendgemaakt tijdens een conferentie in Athena waar Inmarsat een overeenkomst tekende met Hellinic Space Agency (HSA) om samen te werken op het gebied van research en development. Beide organisaties willen uitzoeken welke rol satelliettechnologie kan spelen op het gebied van Internet of Things.

Op 26 juni verschijnt een uitgebreid rapport van Inmarsat op basis van gesprekken met 750 vertegenwoordigers uit de sectoren maritiem, transport en logistiek, energie, mijnbouw en agricultuur.