Wireless Broadband Alliance onderzoekt standaard voor IoT-roaming

De Wireless Broadband Alliance (WBA) werkt aan roaming voor IoT-apparatuur. In het rapport ‘IoT Interoperability: Dynamic Roaming’ beschrijft de organisatie hoe bestaande roaming geschikt gemaakt kan worden voor IoT-apparatuur. 

Doel van de studie is te komen tot een framework voor IoT-roaming. De WBA pleit voor uitbreiding van de bestaande Wireless Roaming Intermediary eXchange (WRIX)-standaard. Die moet uitgebreid worden om ondersteuning te bieden voor zaken als authenticatie, opslag van gevoelige (financiële) data, facturatie, beveiliging en automatisering.

De WBA werkt al tien jaar aan het verbeteren van interoperabiliteit waardoor verschillende netwerken in staat zijn met elkaar te communiceren. Door vergelijkbare technologieën te introduceren in IoT-apparaten, kan worden voorkomen dat hun bereik beperkt blijft tot kleine ‘eilandjes van connectiviteit’.

De organisatie wijst op de verwachte groei van het aantal IoT-devices. In 2020 zouden het er al 20 miljard zijn. Steeds meer apparaten willen dus contact maken met draadloze netwerken (zowel mobiele als wifi-netwerken). De whitepaper beschrijft hoe IoT-apparaten contact kunnen leggen met behulp van authenticatie en betaling, zonder dat dit ten koste gaat aan beveiliging of schaalbaarheid.

De WBA werkt inmiddels actief aan het nieuwe framework, dat getest zal worden door leden van de organisatie. WBA is ook in gesprek met allianties zoals de LoRa Alliance, MulteFire Alliance en Eduroam over het ontwikkelen van het roamingframework.