Rotterdam bouwt aan slim elektriciteitsnetwerk

Soort: smart city

Sector: Overheid

Eindklant: gemeente Rotterdam

Betrokken partijen: Stedin, Siemens, Lyv Smart Living en Omnetric

 

Rotterdam legt een slim elektriciteitsnetwerk aan om vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af te stemmen. Het smartgrid is uniek door de betrokken partijen, schaalgrootte en de nieuwe energiemarkt die erdoor kan ontstaan. Het is de bedoeling dat het elektriciteitsverbruik minder grillig wordt, het energienet minder belast en te besparen op energiekosten en transport. De vraag naar energie neemt toe. Dat vergt steeds grotere investeringen. Tegelijk worden energie- en windenergie steeds belangrijker, maar het energieaanbod uit die bronnen varieert. Een smartgrid kan de vraag naar stroom beter afstemmen op het aanbod en is dus noodzakelijk bij de energietransitie. Zo kan de autolader of koelkast (waar mogelijk) wachten tot de stroom goedkoop is. De uitrol van het netwerk is in juni gestart en neemt zo’n drie jaar in beslag.

Info: https://www.stedin.net/over-stedin/projecten