Aantal NB-IoT-apparaten groeit komende vijf jaar hard

Het aantal apparaten dat overweg kan met NarrowBand IoT (NB-IoT) kent de komende jaren een explosieve groei. Dat verwachten onderzoekers van Berg Insight. Dit jaar worden er 106,9 miljoen NB-IoT-devices geleverd. Over vijf jaar zullen dat er 613,2 miljoen zijn.

De onderzoekers wijzen in hun rapport op de grote vraag in China. Dit zorgt voor een jaarlijkse groei van 40 procent. China wil voor Internet of Things (IoT)-toepassingen overstappen van 2G naar NB-IoT. Berg Insight noemt de Chinese bouw van het nieuwe netwerk een van de grootste digitale infrastructuurprojecten ter wereld.

Ook in Europa maken grote mobiele operators vaart met de aanleg van NB-IoT-netwerken. Vodafone is voorloper. Het telecombedrijf zal voor 2020 in heel Europa NB-IoT aanbieden. Eind 2017 gebruikte Vodafone de technologie al in Italië, Spanje, Ierland en Nederland. Dit jaar komen daar Duitsland, Groote Brittannië en Tsjechië bij. Deutsche Telekom levert sinds het tweede kwartaal van vorig jaar al NB-IoT in Duitsland en Nederland. Ook andere Europese operators komen op stoom. Orange, TIM en Telia ging er begin dit jaar mee van start, Telefónica volgt later dit jaar.

In Noord-Amerika speelt NB-IoT eveneens een rol. T-Mobile USA levert nu al NB-IoT diensten in Las Vegas. Verizon start er voor het eind van jaar mee. Elders zien we de technologie in Australië, Singapore, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

LTE-M is een alternatieve technologie voor IoT-diensten. Berg Insight voorspelt dat het gebruik hiervan binnen anderhalf jaar op gang komt. Na 2020 worden grote volumes bereikt. Het aantal verkochte LTE-M-apparaten zal in 2023 uitkomen op 185,3 miljoen per jaar.