IoT en Edge Computing creëren nieuwe mogelijkheden voor channel partners

De mogelijkheden die Edge Computing en het Internet of Things (IoT) met zich meebrengen voor channel partners staan, gezien de snelle groei die deze technologieën doormaken, op het punt te exploderen. Volgens voorspellingen van IDC zal er in 2020 1,3 biljoen dollar besteed worden aan IoT, en 43 procent van de IoT-data zal verwerkt worden aan de rand van netwerken. Het onderzoeksbureau voorspelt dat er in 2020 zo’n 30 miljard ‘verbonden objecten’ zullen zijn, en dat dit aantal zal toenemen tot 80 miljard in de 25 daaropvolgende jaren. Een situatie die groeikansen creëert voor het channel.

Channel partners, en in het bijzonder network integrators, Managed Service Providers (MSP’s) en providers met ervaring in SaaS (Software as a Service) en hosted services, bevinden zich in een ideale positie om de kansen te verzilveren die door deze technologieën gecreëerd worden. Zowel IoT als edge computing vereisen remote monitoring, gestandaardiseerde implementatie en fysieke beveiliging – allemaal aspecten waar onze partners zeer veel ervaring mee hebben – om systemen optimaal te laten opereren voor het nemen van real-time beslissingen.

Met IoT kan ieder geschikt device of apparaat via het internet of via private broadband communications verbonden worden, om zo een constante stroom aan informatie te genereren die organisaties helpt hun activiteiten te finetunen en betere resultaten te boeken. De data die deze devices genereren vereisen straks een stuk meer bandbreedte en opslagcapaciteit dan dat nu het geval is.

Meer nog dan het vastleggen van data, zullen bedrijven hulp nodig hebben bij het op een kostenefficiënte manier toegang verkrijgen tot en inzetten van deze data, om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Vanwege het grote volume van deze data en de hoeveelheid benodigde netwerkverbindingen voor het overdragen ervan, zal de behoefte aan distributed of on-premise infrastructuur en geschikte managementplatforms voor systemen toenemen. Het in de cloud laten opereren van deze data-intensieve systemen kan problematisch zijn. Als data duizenden kilometers moet afleggen naar een gecentraliseerd cloudcenter kan er vertraging optreden, met negatieve gevolgen voor de benodigde actie.

Dit is het bestaansrecht van edge computing. Het creëert een netwerk van micro datacenters die data verwerken net buiten – of grenzend aan – de plek waar beslissingen genomen worden. Zo worden vertragingen verholpen, de betrouwbaarheid verbeterd en real-time beslissingen mogelijk gemaakt. Lokale edge computing creëert stations tussen cloudinfrastructuren, bedrijfsnetwerken en datacenters – en waarborgt zo de continuïteit.

De rol van het channel

Het is niet zo dat edge computing de cloud vervangt. Cloudinfrastructuren zullen enorme hoeveelheden data blijven verwerken, echter dit zal in de meeste gevallen gaan om data die geen real-time reactie behoeft. De cloud centraliseert dataverwerking en -opslag, maar om real-time beslissingen mogelijk te maken vereist IoT decentralisatie richting de randen van het netwerk. Nu steeds meer bedrijven IoT gaan inzetten zal het besef indalen dat een gecentraliseerde benadering noodzakelijk is.

Bedrijven zullen de hulp van hun channel partners willen inschakelen voor hulp bij deze vraagstukken. Nu de infrastructuren zich uitbreiden en er cloud- en edge-componenten, naast on-premise assets, worden toegevoegd, hebben bedrijven behoefte aan serviceproviders die support, onderhoud, monitoring en beveiliging van IoT-applicaties voor hun rekening kunnen nemen – naast het runnen van IT-infrastructuur aan de rand van het netwerk.

De edge creëert een veelvoud aan mogelijkheden voor network integrators, MSP’s en IT-solution providers. Bestaande klanten zullen een beroep doen op hun leveranciers om hun serverruimte te optimaliseren. Anderen zullen bekwame providers zoeken om hetzelfde voor hen te doen.

De kansen die de edge creëert zal channel partners waarschijnlijk een langetermijnperspectief bieden. Na de implementatiefase zullen de meeste bedrijven blijvende betrokkenheid vragen aan hun provider bij het managen van infrastructuur aan de rand van het netwerk; om systemen up en running te houden, de bedrading te onderhouden en om stroom- en koeltechnologieën te managen.

Het nieuwe tijdperk van IoT en edge computing zal een combinatie van cloud, on-premise en edge computing voortbrengen – aspecten die idealiter hand in hand gaan – en zullen resulteren in operationele efficiëntie en betere bedrijfsresultaten. Daarbij hebben klanten de expertise van channel partners nodig om de belofte van deze technologieën – operationele verbeteringen en het zekerstellen van beschikbaarheid in de nieuwe verbonden wereld – waar te maken.

Download de gratis whitepaper ‘The Drivers and Benefits of Edge Computing’ om meer te weten te komen over de marktwerking en bedrijfsresultaten rondom edge computing. Bezoek ook onze edge computing resource site over specifiekere mogelijkheden voor uw bedrijf op het gebied van edge computing.

Wilt u gecertificeerd Edge Computing-partner worden en uw omzetmogelijkheden uitbreiden? Bezoek dan onze partnerportal, registreer uzelf als u nog geen partner bent en schrijf u in voor het Edge Computing Certification-programma.