Microsoft introduceert clouddienst Azure Sphere om slimme apparaten veiliger te maken

Microsoft start een nieuw initiatief om Internet of Things (IoT)-apparaten veiliger te maken. De tech-gigant komt met een microcontroller waarmee bedrijven ‘slimme’ apparaten beter kunnen beveiligen. Opvallend is dat de microcontroller gebruik maakt van een Linux-kernel. Ook komt er de clouddienst Azure Sphere waarmee IoT-apparaten verbinding kunnen maken. 

Op dit moment komen er jaarlijks 9 miljard nieuwe apparaten op de markt met daarin microcontrollers. Het gaat om allerlei soorten apparaten, van speelgoed tot magnetrons. Steeds vaker beschikken die apparaten over een internetaansluiting. Beveiliging speelt een grote rol, want dit soort IoT-apparaten kunnen kwetsbaar zijn voor hackers.

Microsoft wil daar wat aan doen met Azure Sphere. Het systeem bestaat uit drie onderdelen. Allereerst zijn er gecertificeerde microcontrollers. Ze worden gemaakt door partners van Microsoft. Apparaten met beveiligde Microsoft-microcontrollers gebruiken een speciale kernel die voorzien is van meerdere beveiligingstechnologieën. Opvallend is dat de kernel is gebaseerd op Linux. Tot slot is er de Azure Sphere Security Service. Dit is een clouddienst die toeziet op een beveiligde cloudverbinding.

Dat het slecht gesteld is met de beveiliging van IoT-apparaten is afgelopen maanden regelmatig gebleken. Zo was er het Mirai-botnet waardoor IoT-apparaten massaal ingezet konden worden voor DDoS-aanvallen. Het plan van Microsoft om met een betere IoT-beveiliging te komen, lijkt dan ook op een goed moment te komen. De groei van het aantal IoT-devices is onstuitbaar.

Microsoft werkt met een aantal hardwarepartners om de Azure Sphere-chips te produceren. MediaTek zal met de MT3620 de eerste geschikte chip maken. Die komt later dit jaar breed beschikbaar. Verwacht wordt dat de eerste reeks apparaten met Azure Sphere ingebouwd eind dit jaar op de markt zal komen.