Boeing investeert in Internet of Things via nanosatellieten

Het Australische Internet of Things (IoT)-bedrijf Myriota heeft 15 miljoen dollar opgehaald om een wereldwijd satellietnetwerk te realiseren. Onder meer Boeing maakt deel uit van een groep bedrijven dat de kapitaalinjectie beschikbaar stelt. 

Myriota, dat in 2015 werd opgericht, ging van start onder de vleugels de Universiteit van Zuid-Australië. Met het opgehaalde geld hoopt het bedrijf een satellietnetwerk voor IoT-diensten te kunnen realiseren, meldt IoT Evolution. Er worden kantoren geopend in Noord-Amerika en Azië. Het aantal medewerkers zal groeien naar 50.

De IoT-oplossing van Myriota is bij uitstek geschikt voor gebieden waar geen landelijk dekkend mobiel datanetwerk beschikbaar is. Het uitgestrekte Australië is een goed voorbeeld. Myriota verstuurt informatie van sensoren via kleine, energiezuinige zenders naar minisatellieten. Daar wordt het tijdelijk opgeslagen totdat de satelliet een grondstation passeert. Vanaf daar gaan de gegevens naar de servers van Myriota.

Inmiddels heeft het bedrijf een aantal proeven gedaan. Zo wordt het gebruikt om het niveau van watertanks voor vee in de gaten gehouden. Ook deed het Australische leger een test waarmee de locatie van gewonde soldaten vastgesteld kan worden.

Myriota is niet het enige bedrijf dat kleine satellieten wil gebruiken voor IoT-oplossingen. Begin 2017 haalde Fleet Space Technologies een bedrag van 3,8 miljoen dollar op. Het bedrijf wil een wereldwijd netwerk van zo’n minisatellieten (‘cubesats’) in de lucht brengen om IoT-apparaten te verbinden. Fleet heeft een hoofdkantoor in Australië. Daarnaast zijn er vestigingen in Californië en Nederland.

De Amerikaanse defensiegigant Lockheed Martin heeft ook geïnvesteerd in nanosatellieten. Het bedrijf stak geld in Terran Orbital. Dat bedrijf is onder meer betrokken is bij de ELO pathfinder IoT nanosat. Deze satelliet, van het Europese satellietbedrijf Eutelsat, wordt in 2019 gelanceerd en moet IoT-diensten gaan ondersteunen.