Europa heeft 2,5 miljoen euro over voor IoT-onderzoek door Universiteit Twente

Professor Joost-Pieter Katoen, hoogleraar aan RWTH in Aken en de Universiteit Twente, krijgt 2,5 miljoen euro van de European Research Council om onderzoek te doen naar het testen van geavanceerde IoT-software.   

Het onderzoek is gericht op ‘probabilistische’ computerprogramma’s. Ze krijgen een steeds belangrijker plaats bij kunstmatige intelligentie. De zelfrijdende auto baseert er zijn rijgedrag op en ook toekomstige autonome robots kunnen niet zonder. Software in dit soort toepassingen werkt met veel onzekere ‘real-world’ data.

Centraal in het onderzoek staat de vraag hoe software bij al die onzekerheid kan verifiëren of de toepassing goed werkt. Reguliere tools zijn niet toereikend. De oplossing ligt in formele programma verificatie. Dit helpt een programmeur bij het vaststellen van de correcte werking. De zelfrijdende auto baseert er straks zijn beslissingen op.

Katoen wil de techniek van ‘programmaverificatie’ geschikt maken voor probabilistische software: deze techniek rekent aan software nog vóórdat het programma wordt uitgevoerd op een computer. Op die manier komen fouten en onverwacht gedrag aan het licht. Probabilistisch programmeren gaat nadrukkelijk niet over software die zich ‘random’ gedraagt, aldus Katoen: “Formele verificatie gaat het voorspelbaar maken”.