Antwerpen krijgt innovatiehub voor onderzoek naar IoT

De stad Antwerpen wil een centrale rol spelen bij het ontwikkelen van Internet of Things (IoT)-technologie. De gemeente gaat een business- en innovatiehub voor IoT-bedrijven inrichten. De hub komt in het Tolhuis, centraal gelegen tussen stad en haven. Het gebouw wordt herdoopt tot The Beacon.

Het is de bedoeling dat in The Beacon grote technologiebedrijven, startups, scaleups en toponderzoekers samenkomen om nieuwe producten te ontwikkelen. Antwerpen ziet de hub als lanceerplatform waarmee de stad zich internationaal op de kaart wil zetten als ‘Capital of Things’.

De Vlaamse stad zet al enige jaren in op digitale innovatie. Het wil een plek zijn waar bedrijven, onderzoekers en kapitaalverschaffers elkaar kunnen vinden. Die kruisbestuiving moet ervoor zorgen dat de klassieke industrie en logistiek duurzaam kan innoveren.

The Beacon zal thuisbasis zijn voor IoT business development teams van bedrijven die actief zijn op het vlak van dataplatforms, cybersecurity en connectiviteit. Zij stellen kennis en technologie beschikbaar aan startups om innovatieve producten en diensten te ontwikkelen.

“Dankzij IoT en verwante toegepaste technologie zoals drones, gaan we de haven, haar bedrijven en haar werknemers naar de economie van morgen leiden. De slimme kaaimuur en het dataplatform NxtPort zijn daarin maar de eerste stappen. Door onze steun aan The Beacon willen we ervoor zorgen dat ons havenplatform de boot van innovatie niet mist,” zegt Erwin Verstraelen, Chief Digital, Information & Innovation Officer van het Havenbedrijf Antwerpen.

In het gebouw zullen de Universiteit Antwerpen en onderzoeksbureau imec enkele IoT-projecten verwezenlijken. “In het proces van onderzoek naar commercialisatie is er een kloof tussen het wetenschappelijk onderzoek en duurzame vermarkting. Door hier aanwezig te zijn, kunnen onze mensen ook werken aan nieuwe toepassingen in 5G, A.I. of cloud computing,” zegt Silvia Lenaerts, vicerector valorisatie en ontwikkeling van de Universiteit Antwerpen.