Teleurgesteld Groningen gaat door met Internet of Things-experimenten via 5G

Ondanks een overheidsverbod om in Groningen de 3,5GHz-band te gebruiken, gaan experimenten met 5G door. Volgens het samenwerkingsverband 5Groningen kunnen ook andere frequenties worden gebruikt, bijvoorbeeld om te experimenteren met Internet of Things (IoT)-toepassingen.  

5Groningen zegt wel teleurgesteld te zijn over het verbod. Staatssecretaris Mona Keijzer zegt dat het gebruik van 3,5GHz boven de lijn Amsterdam-Zwolle kan zorgen voor storingen waardoor afluisteractiviteiten van Defensie in het Friese Burum gevaar lopen.

In een persbericht zegt 5Groningen dat de 3,5GHz-band de ideale frequentie is voor testen, omdat Europa dat als standaard frequentie heeft voorgesteld voor het snellere mobiele internet. Andere Europese landen testen er al op.“De uitspraak van de staatssecretaris is daarom teleurstellend voor de provincie Groningen, maar ook slecht voor de positie van Nederland als koploper op het gebied van 5G,” zegt Marco Smit, bestuurder Economic Board Groningen. “Tientallen Groningse bedrijven hebben al plannen ingediend om hun innovaties te testen met 5G en daar willen we mee door.”

5Groningen is een initiatief van het Economic Board Groningen op voordracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ). Het is een van de compenserende maatregelen voor de aardbevingen in Noord-Groningen. 5Groningen zegt graag de dialoog aan te willen gaan met het ministerie in een zoektocht naar oplossingen.

Bij het testen van de maximale snelheid van 5G is de 3,5GHz-band nodig. Met de wel beschikbare frequenties (700MHz en 26GHz) kunnen wel andere mogelijkheden worden getest, bijvoorbeeld IoT, laag energieverbruik en snelle reactietijden. Volgens 5Groningen zijn er al enkele tientallen pilots in de opstartfase in diverse sectoren.

Staatssecretaris Keijzer wil het gebruik van de 3,5GHz-band in het noorden van Nederland nog zeker vijf jaar uitstellen. Tot die tijd is de frequentie nodig voor Burum. D66 en VVD stelden daar Kamervragen over nadat Nederland ICT de noodklok had geluid. Uit beantwoording blijkt dat Keijer later dit jaar met nadere uitleg komt over 5G in het noorden.