Vodafone gebruikt IoT-technologie in drones om luchtruim te beschermen

Vodafone doet een proef met drones om het luchtruim te beveiligen. De operator gebruikt 4G en IoT-technologie om vliegtuigen te beschermen tegen drones. Ook andere gevoelige plekken kunnen worden beschermd, zoals luchthavens, gevangenissen en ziekenhuizen. 

Aangezien drones veel kleiner zijn dan reguliere vliegtuigen zijn ze moeilijk te traceren met radarapparatuur. Ze vormen daarmee een bedreiging voor vliegtuigen en bij luchthavens. Ze komen soms onbedoeld dichtbij, maar het kan ook een bewuste actie zijn.

Criminelen gebruiken drones om drugs te smokkelen of om verboden waar gevangenissen binnen te brengen. Veiligheidsdiensten vrezen bovendien voor aanslagen met behulp van drones met explosieven aan boord.

Het gebruik van drones zal de komende jaren fors toenemen. Volgens het Single European Sky Air Traffic Management Research-project (SESAR) zullen drones in 2050 gezamenlijk meer dan 250 miljoen vlieguren maken boven dichtbevolkt gebied in de Europese Unie. Dat is veel meer dan het aantal vlieguren van conventionele vliegtuigen.

Bij het ontwikkelen van een oplossing werkt Vodafone samen met het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart. Het agentschap ontwikkelt pan-Europese regels om het gebruik van drones te reguleren. De nieuwe technologie sluit aan bij de wens van Europa om het wereldwijde centrum te worden van onderzoek naar dronetechnologie.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe technologie vormt het Radio Positioning System (RPS). Dit maakt gebruik van een 4G-dataverbinding en ingebouwde SIM-kaart waarmee de positie van een drone tot op 50 meter nauwkeurig kan worden bepaald. Dit maakt bijvoorbeeld protective geofencing mogelijk. Als een drone in de buurt van een verboden plek komt (zoals een vliegveld of gevangenis) zal het apparaat automatisch terugvliegen of landen. Ook wordt er gewerkt aan technologie met de naam emergency remote control intervention. Daarmee kunnen autoriteiten een drone overnemen en bijvoorbeeld dwingen om te landen bij incidenten.

Vodafone gebruikt 4G-technologie voor de verbinding met de drone. Er is sprake van end-to-end-encryptie. De locatiegegevens van RPS zijn moeilijker te kraken dan GPS-gegevens. Ook is de verbinding met de drone stabieler dan de huidige technologie. Vodafone bouwt verder Artificial Intelligence in om grote aantallen drones te traceren en te beheren.

De onderzoeksresultaten naar RPS worden beschikbaar gesteld in het publieke domein. Iedereen kan er dus zonder licentiegelden gebruik van maken. Vodafone hoopt zo de veiligheid van drones te bevorderen. In 2019 wil Vodafone de technologie commercieel beschikbaar stellen.

RPS kan ook in andere IoT-devices worden gebruikt. Zo kan het GPS vervangen (of aanvullen) voor positiebepaling. Omdat het ook binnenshuis werkt, vormt het een goed alternatief. Het kan ook worden ingebouwd in kleinere apparaten en zorgt voor meer veiligheid door gebruik van encryptie.