Panasonic en Trend Micro werken aan beveiliging van zelfrijdende en connected cars

Het Japanse elektronicabedrijf Panasonic werkt samen met beveiligingsbedrijf Trend Micro aan het beveiligen van zelfrijdende en connected auto’s. De nieuwe oplossing moet inbraken ontdekken en voorkomen. 

De beveiliging is gericht op de Electronic Control Untis (ECU) van connected auto’s. Dit onderdeel speelt een centrale rol in auto’s. Het stuurt electronica aan en beheert zaken als  acceleratie, stuur- en remgedrag.

Het is de bedoeling dat er ook een oplossing komt die in-vehicle infotainment-systemen (IVI) beschermen zoals navigatie- en telematicasystemen beschermen. De eerste gezamenlijke oplossingen zullen naar verwachting rond het jaar 2020 op de markt verschijnen.

Trend Micro waarschuwt dat er een reëel risico is dat hackers de controle overnemen over het stuur of de reminrichting bij een connected auto. Er worden regelmatig kwetsbaarheden ontdekt. Er is daarom veel vraag naar een beveiligingsoplossing die aanvallen analyseert.

Beveiliging connected cars
Via een cloudoplossing wordt in de gaten gehouden of er aanvallen plaatsvinden.

Panasonic maakt voor dit project gebruik van zijn ‘Control Area Network (CAN) intrusion detection and prevention’-technologie en Trend Micro zet zijn IoT-beveiligingsoplossing in. De Panasonic-technologie is in staat ongeautoriseerde opdrachten te ontdekken die naar de ECU worden verstuurd en invloed hebben op het rijgedrag. Trend Micro IoT Security wordt geïmplementeerd in IVI-apparaten zoals navigatiesystemen om daarmee aanvallen te ontdekken die via internet op zoek zijn naar kwetsbaarheden.

Onderdeel van dit project is dat alle geregistreerde events worden verzameld en naar een cloud analytics-platform worden gestuurd om verder verdacht verkeer te kunnen blokkeren.