NB-IoT maakt beveiliging van zeecontainers mogelijk

Het Nederlandse IT-bedrijf Itude Mobile heeft een oplossing ontwikkeld waardoor zeecontainers beter beveiligd kunnen worden. Dat moet smokkel en diefstal tegengaan. Het gaat om een IoT-oplossing die gebruik maakt van NB-IoT-netwerk van T-Mobile. 

De beveiliging van zeecontainers in de internationale transportsector is al jaren een thema. Op dit moment bestaat de beveiliging uit een high security seal (HSS). Dit is een soort stalen tie-wrap die de containerdeuren bij elkaar houdt. In de praktijk biedt dit onvoldoende bescherming tegen smokkelwaar en diefstal. Er zijn manieren om de seal en de container te openen.

Babbler beschermt tegen diefstal en smokkel

Itude Mobile ontwikkelt een oplossing die gebruik maakt van NarrowBand IoT met de naam Babbler. Dit apparaatje wordt voor het sluiten van de containerdeuren aan de binnenkant bevestigd en geactiveerd met een app op de telefoon. Vanaf dat moment wordt iedere inbreuk op de container gedetecteerd. De sensoren in de Babbler meten licht, temperatuur, schokken, beweging en het magnetisch veld. Als iemand in bijvoorbeeld Zuid-Amerika de scharnieren van de containerdeuren verwijdert, krijgt iTude Mobile in Nederland een melding.

Deze oplossing was tot voor kort niet mogelijk met de mobiele technologieen, maar NB-IoT zorgt ervoor dat ook op de moeilijkste plekken data verstuurd kan worden. De draadloze technologie heeft een zeer laag stroomverbruik en een extreem goed bereik. T-Mobile biedt als een van de eerste in Nederland een landelijk dekkend netwerk en was nauw betrokken bij de plannen van Itude.

Wereldwijd zijn er nog wel wat gaten in het NB-IoT-netwerk. Itude Mobile verwacht dat die uiterlijk in 2019 zijn gedicht.