IoT speelt een rol in elke sector

Overzicht van branches en marktcijfers van het Internet of Things

Noem een branche en IoT kan er een rol in spelen. Toch lopen bepaalde sectoren voor op andere. Zo omarmde de land- en tuinbouw de technologie al in een vroeg stadium. Andere sectoren zijn juist minder vooruitstrevend. Een overzicht van branches en marktcijfers.

 

De verwachtingen van het IoT zijn hooggespannen, dat wordt snel duidelijk wie de onderzoeken naar deze technologie erop naslaat. We moeten sommige onderzoeken met een korreltje zout nemen, blijkt als we het archief erop naslaan. De afgelopen jaren zijn er veel voorspellingen gedaan en die zaten er af en toe, zacht uitgedrukt, behoorlijk naast. Cisco bijvoorbeeld schreef in een rapport in 2011 dat er in 2015 zo’n 25 miljard en in 2020 50 miljard verbonden devices zouden zijn. Inmiddels is het duidelijk dat het iets minder snel gaat.

‘ Land- en tuinbouw is pionier op gebied IoT’

Verbonden devices

De nieuwste rapporten spreken van tussen de 20 en 30 miljard IoT-devices in 2020. Onderzoeksbureau Gartner is in haar meest recente rapport aan de voorzichtige kant. Het bureau berekende dat er dit jaar wereldwijd 8,4 miljard verbonden devices zijn. Dat aantal zal in 2020 oplopen tot 20,4 miljard. De bijbehorende uitgaven komen uit op 2 biljoen (!) dollar. Daarbij gaat het niet alleen om de kosten voor de apparaten zelf, maar ook de gekoppelde diensten. Vooral in China, NoordAmerika en Europa wordt aan IoT geld uitgegeven of 67 procent van de totale markt. Opvallend is dat de consumentenmarkt voor een groot deel van de IoT-markt verantwoordelijk is. Maar liefst 63 procent van alle IoT-applicaties betreft consumententoepassingen Dit segment is goed voor 5,2 miljard apparaten in 2017. Het gaat hierbij vaak om smart-tv’s en automotive. Bedrijven kopen vooral veel slimme elektriciteitsmeters en beveiligingscamera’s.

Omslagpunt

Voorlopig worden er meer IoT-devices aan verticale markten verkocht dan in industrie-brede oplossingen wordt geïnvesteerd. Vanaf 2018 is er een omslagpunt. Dan zullen de breed toepasbare IoT-oplossingen de overhand krijgen. Zo heeft Gartner voor de zakelijke markt hoge verwachtingen van slimme LEDverlichting, verwarmings- en koelsystemen en beveiliging. De markt wordt in de komende jaren vooral aangejaagd door de komst van voordelige connectiviteit in combinatie met massaal geproduceerde goedkope devices. Hoewel consumenten meer IoT-apparaten kopen, trekken bedrijven er meer geld voor uit. Dit jaar investeren bedrijven rond de 964 miljard dollar in IoT-devices. Bij consumenten ligt dat bedrag op zo’n 725 miljard dollar. In 2020 is dat voor beide segmenten een kleine 1,5 miljard dollar.

‘ Consumenten- markt beheerst IoT-markt’

Ook onderzoeksbureau IDC doet regelmatig onderzoek naar IoT-uitgaven. In haar meest recente rapport Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide staat dat er dit jaar vooral in slimme fabricage, 105 miljard dollar, vrachtbewaking, 50 miljard dollar, en beheer van productiemiddelen, 45 miljard dollar wordt geïnvesteerd. Investeringen in het elektriciteit-, gas- en waternetwerken, smart grids, zijn eveneens substantieel met 56 miljard dollar, net als het bedrag voor slimme gebouwen, 40 miljard dollar. De onderzoekers verwachten verder dat uitgaven aan smart home-technologie de komende jaren fors zullen stijgen. Dat geldt ook voor slimme oplossingen op luchthavens, voor het opladen van elektrische auto’s en voor in-store marketing.

Sectoren

In welke sectoren gebruiken bedrijven het IoT? De meest recente cijfers komen van telecomoperator Vodafone dat in haar jaarlijkse IoT Barometer een actueel overzicht geeft. Het blijkt dat energiebedrijven & nutsvoorzieningen, gezondheidszorg en retail de meeste connected devices gebruiken. In de grafiek staat hoeveel IoT-devices er in gebruik zijn in de diverse sectoren.

Gezondheidszorg

Het gebruik van IoT in de gezondheidszorg groeide volgens het onderzoek van Vodafone in een jaar tijd van 24 naar 27 procent. Organisaties die al langer IoT gebruiken, schalen op. Van deze organisaties gebruikt 44 procent nu meer dan 1.000 IoT-devices, tegen 22 procent een jaar geleden. Van de respondenten geeft 80 procent aan dat IoT aan andere nieuwe technologieën als AI en analytics wordt gekoppeld. Door medische organisaties wordt IoT vooral gebruikt om efficiënter te werken. In het Vodafone-onderzoek staat een voorbeeld uit Nieuw-Zeeland waar dankzij IoT bekend is welke ambulances in de buurt zijn en of een ziekenhuizen plek hebben. Nog voordat de patiënten arriveren, ontvangen ziekenhuizen alle medische informatie.

‘ IoT meer in verticale markten’

Energie & nutsbedrijven

De energiesector en nutsbedrijven hebben IoT vroeg omarmd. In 2013 was al 13 procent ermee bezig. Vandaag de dag ligt dat percentage op zo’n 35 procent. Organisaties die al langer IoT gebruiken, zijn er vaak op grote schaal ermee bezig. In meer dan de helft, 53 procent, van de gevallen hebben zij meer dan 1.000 verbonden devices. De groei houdt sterk verband met regulering. In veel landen worden slimme meters geïnstalleerd, waardoor de groei van IoT sterk toeneemt.

Retail

In een jaar tijd steeg het gebruik van IoT in retail met zes procent. De ervaringen met IoT zijn positief, aldus de respondenten in het Vodafone-onderzoek. Maar liefst 91 procent staat positiever tegenover de potentiële mogelijkheden dan een jaar geleden. Zelfs 98 procent zegt dat IoT-investeringen op zijn minst enige winst opleveren. 53 procent meldt een significante bijdrage aan de omzet. De mogelijkheden van IoT in retail zijn groot. Zo gebruikt 63 procent IoT om bestaande processen te automatiseren of te verbeteren. Onderzoek van het Duitse IoT Analytics laat zien in welke sectoren er vooral sprake is van IoT-projecten. De eerste drie plaatsen zijn voor connected industries, smart cities en smart energy.

Industrie

Er zijn vele industriële toepassingen voor IoT. Het maakt efficiëntere bedrijfsprocessen mogelijk en geeft inzicht, zoals voor het beheren van voorraden of het meten van zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en vervuiling. In robotarmen zitten sensoren die aangeven wanneer er onderhoud nodig is, nog voordat een arm stuk gaat. Dat scheelt onderbrekingen in de productie.

Smart cities

Steeds meer steden zien de voordelen van IoT. Dankzij sensoren is bekend hoe druk het is, of er sprake is van luchtvervuiling en of vuilnisbakken vol zijn. Cisco voorspelde vorig jaar dat een slimme stad in 2020 200 miljoen GB aan data genereert. De meeste data houdt verband met publieke veiligheid. Dat zorgt voor een schrikbarende 50 PetaByte (1.000 TB) per dag.

‘ Einde aan volop verlichte kantoorvloeren’

Land- en tuinbouw

De land- en tuinbouwsector heeft het IoT vroeg omarmd. Er zijn veel voorbeelden van succesvolle IoT-implementaties. In plaats van oornummers krijgen biggen nu chips en kan hun ontwikkeling nauwgezet worden gevolgd. Landbouwbedrijven gebruiken sensoren in de grond voor bemestingsadvies op maat via een app.

Transport en logistiek

In deze sector is IoT eveneens allang geen onbekende term meer. Iedereen kent de track & tracenummers van de grote pakketbezorgers. Dat is mogelijk dankzij IoT, waardoor altijd bekend is waar pakketjes zich bevinden. Ook steeds meer karren en pallets krijgen ingebouwde trackers.

Connected car

Een aansprekend voorbeeld van IoT is de connected car met ongetwijfeld als bekendste voorbeeld Tesla. De auto met zelfrijdende eigenschappen is een wonder van techniek, alleen mogelijk dankzij IoT. Zelfs hardware-problemen kunnen via Over The Air (OTA)-updates worden opgelost. Zo konden batterijen onder bepaalde omstandigheden vlam vatten. Iedere andere fabrikant zou de getroffen auto’s terughalen naar de garage, maar Tesla handelde het af met een automatische software update.

Connected buildings

Door gebouwen van sensoren te voorzien, wordt wonen of werken prettiger, voordeliger en duurzamer, zoals door verwarming en verlichting op aanwezigheidssensoren aan te sluiten. Dit maakt in een klap een einde aan verlaten en volop verlichte kantoorvloeren. Goed voor de energierekening. Maar dankzij IoT is ook bekend wanneer ruimtes de hele dag niet worden gebruikt. Daar hoeven ‘s ochtends vroeg dus geen schoonmakers meer aan de slag. Natuurlijk behoort toegangsbeheer ook tot de mogelijkheden van IoT.

Smart Retail

Door IoT in hun winkels te gebruiken, krijgen winkeliers veel informatie over hoe klanten tot hun aankoop komen. Het brengt de ‘customer journey’ in kaart. Consumenten kunnen dankzij beacons, hyperlocal content als gepersonaliseerde aanbiedingen op hun smartphones krijgen. Privacy is hier wel een issue, want consumenten moeten hiermee akkoord gaan.

Smart Supply Chain

Door de data van alle onderdelen in de supply chain te verzamelen, kan de bevoorradingsketen een stuk efficiënter. Onder meer door een beter gebruik van de beschikbare laadruimte. Slimme bevoorrading kan ervoor zorgen dat vracht met dezelfde bestemming wordt gebundeld, waardoor er minder transportbewegingen nodig zijn. Ook kan bevoorrading verder worden geautomatiseerd, onder andere vriesvakken in supermarkten die signaleren dat de vraag naar ingevroren kip groter is dan normaal. Zo kan er extra voorraad worden bijbesteld. Of bestellingen juist worden geannuleerd bij achterblijvende vraag.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het IoT-Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF