Alcatel-Lucent: IoT containment houdt hackers buiten de deur

Jort de Boer, salesdirecteur Channel en Territory NL-Nordics van Alcatel-Lucent Enterprise

De mogelijkheden van Internet of Things zijn veelbelovend, maar er zijn ook risico’s. Slecht beveiligde IoT-sensoren geven hackers de kans deze netwerken binnen te dringen. “De oplossing is iedere applicatie of datastroom verpakken in end-to-end individuele virtuele netwerken”, zegt Jort de Boer.

 

IoT wordt volgens Jort de Boer van ALE gedomineerd door drie trends. “mobility, automatisering en data-inzicht”, aldus de salesdirecteur Channel en Territory voor Nederland en de Nordics. De trends zijn terug te zien in de grootste IoT-praktijkcase van ALE. Het bedrijf heeft de 57 kilometer lange Gotthardtunnel in Zwitserland uitgerust met een switching-netwerk voor duizenden IoTdevices in een extreme en zeer kritische omgeving. “Onze IoT-oplossing zorgt ervoor dat data gegarandeerd aankomt en optimaal is beveiligd,” legt hij uit. “We gebruiken IoT containment-technologie die elke applicatie of datastroom verpakt in end-to-end individuele virtuele netwerken. Applicaties krijgen hierdoor een hogere Quality of Service en het houdt hackers buiten de deur. Als iemand toch toegang krijgt tot het netwerk via een IoT-device kan hij door IoT containment die het virtuele netwerk creëert, niet doordringen tot de rest van het netwerk.”

‘ Inzicht in netwerken belangrijk voor succesvolle IoT-strategie’

ALE heeft haar IoT-aanbod ingericht op verticale markten. “Een voorbeeld is de gezondheidszorg waar artsen met een tag wel toegang krijgen tot bepaalde ruimtes, terwijl patiënten er niet binnenkomen. De deursloten zijn met een Power over Ethernet-netwerk verbonden en de tags verzenden de informatie via Wifi . Ons aanbod verenigt de netwerken in één managementsysteem en biedt de juiste QoS”, aldus De Boer.

Netwerkinzicht

Volgens De Boer is inzicht in netwerken essentieel om het maximale uit IoT te halen. “Enkel meer bandbreedte zorgt er niet voor dat IoT data snel en veilig aankomt. Voorkomen en ‘troubleshooten’ van trage netwerken is lastig als bedrijven niet weten waar de oorzaak ligt. Onze netwerktechnologie geeft dit inzicht wel. Dan blijkt dat veel medewerkers maandagochtend nog wakker worden met Facebook of YouTube. Kritische applicaties zoals voor IoT-data dan voorrang geven en Facebook afknijpen, lost dat op. Inzicht in bedrijfsnetwerken op applicatieniveau wordt essentieel voor het succesvol implementeren van een IoT-strategie.” ALE zet IoT ook in op het eigen communicatieplatform Rainbow dat niet alleen mensen via Unifi ed Communications verbindt, maar ook voorziet in Artifi cial Intelligence. “Rainbow integreert onder meer met ons netwerkmanagementplatform. Via de Rainbow-app kunnen netwerkbeheerders met een simpele vraag aan onze bot Emily zien hoeveel devices er op het netwerk zitten en wat de belangrijkste applicaties zijn. Omgekeerd kan het platform beheerders ook automatisch inlichten als netwerkpoorten worden overbelast. Dit kan dan duiden op een DDoS-aanval. Reactiesnelheid is de sleutel voor een goede afloop.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het IoT-Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF