Vodafone koppelt al 62 miljoen IoT-apparaten

Vodafone heeft wereldwijd 62 miljoen IoT-apparaten aan zijn netwerk gekoppeld. Die mijlpaal is reden voor Vodafone Duitsland om 2017 uit te roepen tot ‘het jaar van Internet of Things’. Het IoT-netwerk omvat onder meer auto’s, koeien, e-bikes en vuilnisbakken.

In de agrarische sector speelt IoT inmiddels een belangrijke rol, blikt Vodafone in een persbericht terug op 2017. De technologie wordt onder meer gebruikt om de bodemgesteldheid in kaart te brengen om te voorkomen dat de oogst mislukt. IoT-sensoren houden ook in de gaten of een drachtige koe op punt staat te bevallen. Die laatste dienst wordt Moocall genoemd en moet de kalversterfte omlaag brengen. De boer krijgt ongeveer een uur van tevoren een waarschuwing op basis van weeën bij de koe.

Ook voor huisdieren ziet Vodafone kansen. Het bedrijf introduceerde onlangs V-Pet waardoor huisdierbezitters altijd weten waar hun trouwe viervoeter uithangt. Desgewenst krijgen ze een waarschuwing als het dier te ver afdwaalt. De sensor brengt ook in kaart hoe lang het dier slaapt en hoeveel calorieën hij verbrandt. Al zo’n vijfduizend hondenbezitters gebruiken V-Pet.

Vodafone is verder betrokken bij slimme steden. Zo ontwikkelde het Future Lab Vodafone een intelligente vuilnisbak die doorgeeft als er geleegd moet worden. Het Lab ontwikkelde ook technologie die de strijd aangaat met graffiti. Verder werd een slimme e-bike ontwikkeld om het fietsendieven moeilijk te maken. De fiets slaat automatisch alarm als het wordt gestolen door een IoT-simkaart in het frame. De eigenaar krijgt op zijn mobiel te zien waar de fiets(endief) uithangt.

Dit jaar wil Vodafone fors inzetten op IoT. Het bedrijf activeerde in Duitsland een nieuw IoT-netwerk in Düsseldorf. Berlijn is nog deze maand aan de beurt met een vergelijkbaar initiatief. Het IoT-netwerk gebruikt de LTE 800-frequentie. Eind dit jaar moeten dertien steden zo’n netwerk hebben.