Axis: Security-by-design maakt IoT veiliger

Edwin Roobol en Edwin Beerentemfel van AXIS Communications

AXIS Communications is een pionier ‘avant la lettre’ op het gebied van IoT. De digitale IP-bewakingscamera’s zijn een van de eerste voorbeelden van praktische IoT-devices. “IoT-systemen moeten makkelijk in bestaande systemen kunnen worden geïntegreerd”, aldus Edwin Roobol.

 

“Over IoT wordt heel veel gehyped en geschreven, maar wat wij als belangrijke kernvoorwaarden zien is, in de eerste plaats, dat IoT-devices gemakkelijk in bestaande systemen van klanten moeten kunnen worden geïntegreerd”, zegt regional director Middle Europe Edwin Roobol van AXIS Communications. “Ten tweede vinden we een breed toepassingsgebied belangrijk. We doen niet alleen meer aan camera’s, maar we helpen het IT-kanaal ook met intercomsystemen, audiosystemen en radardetectiesystemen die relatief naadloos in bestaande IT-systemen integreren. Het aantal gekoppelde devices zal in de toekomst alleen maar gigantisch veel groter worden.”

IoT en security

Edwin Beerentemfel
Edwin Beerentemfel

“Waar we veel over nadenken, is hoe resellers na de eenmalige installatie van die IoT-devices daarvoor diensten kunnen ontwikkelen waaruit terugkerende inkomsten kunnen worden gegenereerd”, gaat Roobol verder. “Wij ondersteunen onze channelpartners dan ook actief als het gaat om het delen van kennis en expertise.” “Als we het over data hebben is er de laatste tijd natuurlijk ook veel te doen rondom cybersecurity,” vult manager business development Edwin Beerentemfel van AXIS Communications aan. “Security staat bij ons al sinds 1996 op de agenda, zowel binnen de organisatie als voor onze producten. Die opgebouwde kennis komt ons van pas nu eindgebruikers steeds vaker toegang op afstand tot hun IoT-devices willen. We onderscheiden ons door gestandaardiseerde en veilige oplossingen te leveren zodat IP-camera’s voor hackers geen eenvoudige prooi worden. De uitdaging is dat je de openheid en gebruiksvriendelijkheid behoudt, maar tegelijk wel de boel veilig houdt. We hebben daarvoor een secure remote access-oplossing ontwikkeld die standaard in ons product Companion is ingebouwd. Zo hoeven onze channelpartners en klanten zich geen zorgen over de veiligheid te maken.”

Security by design

“Veiligheid speelt overigens niet alleen een rol bij camera’s, maar ook bij de toegangscontrole- of audiosystemen die wij leveren. We hebben daarvoor nieuwe tools ontwikkeld waarmee onze resellers het patchmanagement kunnen automatiseren en de devices van certifi caten kunnen voorzien voor identifi catie op het netwerk en het verkeer tussen de devices en de serversystemen te versleutelen. Dit gaat het een stuk makkelijker en veiliger maken, dan dat het nu is. Op dit moment zijn die dingen wel mogelijk, maar dan is het allemaal handmatig, waardoor je de veiligheid en vertrouwelijkheid ondermijnt.”

‘ Veiligheid zit in al onze producten’

“De tools die we onze resellers geven, zijn bedoeld om de systemen veilig te krijgen en te houden. Cybersecurity is tenslotte geen product, het is een proces. Zowel bij de system integrators of de resellers tijdens het installatieproces, als bij eindgebruikers om de systemen veilig te houden. Bij grote organisaties is er tegenwoordig voldoende ‘security awareness’, maar bij veel mkb-bedrijven is daar nog wel een weg te gaan. ‘Security by design’ zorgt ervoor dat systemen altijd veilig worden opgeleverd”, zo besluit Roobol.

Axis Communication

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het IoT-Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF