Koning & Hartman gebruikt IoT om gebouwen slimmer te maken

Technologiebedrijf Koning & Hartman heeft een systeem ontwikkeld om gebouwen slimmer te gebruiken. IoT-sensoren brengen het gebruik van een gebouw in kaart waardoor schoonmakers weten welke bureaus schoongemaakt moeten worden en flexwerkers weten welke bureaus vrij zijn. 

Het nieuwe systeem, met de naam KH LONAS, maakt gebruik van LoRa, het landelijke IoT-netwerk van KPN. Het sluit aan op het al langer bestaande BeSense-netwerk van bouwbedrijf Heijmans en schoonmaakbedrijf CSU. BeSense is een kant-en-klaar IoT-netwerk van slimme sensoren die aan de onderzijde van een bureau kunnen worden bevestigd. Daar meten ze onder meer de aanwezigheid van medewerkers en de luchtkwaliteit. Deze data wordt verzameld in Microsoft Azure.

De data wordt vertaald en verstuurd naar een app zodat schoonmakers zien welke werkplekken en ruimtes wél en welke niet schoongemaakt hoeven te worden. Ze krijgen er meteen de meest efficiënte route door het gebouw bij. Op grote schermen bij de ingang van kantoren kunnen medewerkers zien welke werkplekken op dat moment beschikbaar zijn. Er is ook een online platform voor de gebouwbeheerders die zo real-time inzicht hebben in wat er in het gebouw gebeurt.

“Je hoort en leest veel over het Internet of Things, maar het aantal concrete praktijktoepassingen is in Nederland, zeker voor de zakelijke markt, nog niet zo groot,” zegt Director Telecom Mark Gerritsen van Koning & Hartman in een persbericht. “Door de kennis van Heijmans, CSU en Koning & Hartman te combineren hebben we een IoT-verbindingsplatform dat een alledaags probleem voor onze klant op een efficiënte manier aanpakt.”