Telenet zet fors in op IoT in slimme steden

Het Belgische Telenet investeert flink in technologie voor slimme steden. De telecomoperator heeft in Brussel een innovatiecentrum geopend waar stedelijke Internet of Things-technologieën worden getest. Telenet werkt samen met verschillende internationale bedrijven. Onder meer met het Chinese ZTE, multinational op het gebied van telecommunicatie, doet mee. Dat geldt ook voor het Belgische imec, een internationaal opererend bedrijf dat is gespecialiseerd in nano-elektronica.  De belangrijkste focuspunten van het nieuwe innovatiecentrum zijn 5G en IoT.

Het innovatiecentrum moet bijdragen aan het verder ontwikkelen van IoT. Imec is daar al een tijdje mee actief via het ‘City of Things’-programma in de Stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest. Zo wordt een deel van Antwerpen omgevormd tot een ‘Smart Zone’ waarin bedrijven, onderzoekers en inwoners kunnen experimenteren met slimme technologieën. Die moeten het leven in de stad aangenamer, efficiënter en duurzamer maken. Er worden gegevens verzameld via sensoren om onder meer de luchtkwaliteit, (fiets)verkeer en energieverbruik in realtime te meten.

Telenet gebruikt voor IoT-toepassingen NarrowBand Internet of Things (NB-IoT), een internationale standaard om apparaten efficiënt met internet te verbinden. NB-IoT is ontwikkeld door de GSMA waarin 800 mobiele operatoren zijn verenigd.

ZTE zal het innovatiecentrum gebruiken om tests uit te voeren ter voorbereiding van de introductie van 5G, een technologie voor sneller mobiel internet. In het centrum zijn de nieuwste 5G-netwerkcomponenten en antennes geïnstalleerd. Bij de opening van het centrum toonde ZTE IoT-technologie voor Smart Parking. Daarbij worden automobilisten dankzij sensoren in parkeerplaatsen naar een vrije parkeerplek begeleid.