Mooie groeicijfers voor Bosch dankzij Internet of Things

Een recordomzet voor het Duitse technologiebedrijf Bosch, mede te danken aan de inzet op Internet of Things. Bosch verwacht dat die strategie de komende jaren zorgt voor een verdere groei. 

Bosch fabriceert consumentenproducten, industriële technologie, auto-onderdelen en automatiseringsdiensten. De omzet kwam in 2017 uit op 78 miljard euro, een groei van 6,7 procent. Het bedrijf zag al vroeg in welke kansen IoT-technologie biedt. Op dit moment zijn er al 170 IoT-projecten, dat aantal zal verder groeien. In 2020 moet dat een miljard euro aan extra omzet opleveren.

Volgens het bedrijf speelt slimme technologie een essentiële rol bij vraagstukken rond bevolkingsgroei, verstedelijking, luchtkwaliteit en klimaatverandering. Ook verwacht Bosch veel van slimme landbouw en investeerde daarom in de start-up The Yield (zie video). De markt voor smart agriculture zal over twee jaar met 70 procent zijn gegroeid.

– Tekst loopt door onder video – 

Om de groeiende vraag de baas te kunnen bouwt Bosch op dit moment in Dresden een nieuwe chipfabriek. Er wordt een miljard euro in de nieuwe productiefaciliteit geïnvesteerd. De chips zullen onder meer gebruikt worden in slimme huizen.

Het bedrijf denkt ook een rol te kunnen spelen bij het oplossen van mobiliteitsproblemen in grote steden, schrijft het Duitse Produktion. Tegen 2050 zal het verkeer in steden zijn toegenomen met dertig procent. Bosch wil helpen om dat emissievrij, zonder stress en zonder ongevallen te laten verlopen. Over een paar jaar verwacht het bedrijf samen met Daimler autonome auto’s te hebben rondrijden.

Enkele weken geleden nam Bosch nog een belang van 5 procent in het navigatiebedrijf HERE Technologies. HERE is een concurrent voor de Nederlandse bedrijven TomTom en AND International Publishers. In 2015 werd HERE afgesplitst van Nokia.