Overname Xerox door Fujifilm betekent ontslag voor 10.000 medewerkers

Het Japanse Fujifilm neemt het roer over bij de Amerikaanse printerfabrikant Xerox. Xerox wordt samengevoegd met het al bestaande samenwerkingsverband Fuji Xerox. Mede daardoor verdwijnen er bij Fuji Xerox 10.000 arbeidsplaatsen.

Fujifilm krijgt iets meer dan de helft van het fusiebedrijf in handen. Het nieuwe concern heeft hoofdkantoren in Tokio en het Amerikaanse Norwalk. De aandeelhouders van Xerox ontvangen een speciaal dividend van 2,5 miljard dollar. De transactie moet in de tweede helft van dit jaar worden afgerond en leiden tot jaarlijkse kostenbesparingen van tenminste 1,7 miljard dollar.

Door het samenvoegen van Xerox met het 56 jaar oude Fuji Xerox ontstaat een bedrijf met een jaaromzet van rond 18 miljard dollar. Fuji Xerox is leverancier van onder meer inktcartridges, toners en fotoapparatuur. Het fusieconcern krijgt een notering aan de beurs van New York.

Het schrappen van 10.000 banen komt overeen met 20 procent van het totale personeelsbestand bij Fuji Xerox, dat al enige tijd opereert onder zeer uitdagende marktomstandigheden. Vanwege de banenreductie neemt Fujifilm een last van omgerekend ruim een half miljard dollar over een periode van drie jaar. De productiecapaciteit van Fuji Xerox bevindt zich voornamelijk in Azië. Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse productievestiging van Xerox in Venray is nog niet duidelijk. “Voorlopig is het business as usual, van een onmiddellijke impact is geen sprake”, zo laat een woordvoerster weten.

Xerox stond al enige tijd onder druk van activistische aandeelhouders die aanstuurden op een verkoop van het bedrijf en een nieuw bestuur. Het nieuwe fusieconcern komt onder leiding van de huidige Xerox-topman, Jeff Jacobson.

Bron: ANP