‘Xerox heeft 27 miljard dollar over voor HP Inc.’

Volgens een bericht in de Wall Street Journal zou de kopieermachine- en printerfabrikant Xerox een miljardenbod op HP overwegen. Dat hebben ingewijden aan de zakenkrant toevertrouwd. Daarmee zouden twee van de grootste namen op het gebied van kantoorapparatuur samengaan.

Xerox zou 27 miljard dollar in aandelen en contanten over hebben voor HP Inc. Het is niet bekend hoe de financiering van de deal eruit zou moeten zien. Volgens de WSJ is er al wel een informele afspraak met een grote bank gemaakt voor een deel van het bedrag en heeft Xerox een aantal miljarden in kas sinds de verkoop van zijn belang in Fuji Xerox.

Het bestuur van Xerox zou afgelopen dinsdag bijeen gekomen zijn om het overnamebod te bespreken. Xerox en HP Inc. hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving. De bedrijven hebben afgelopen juni nog een uitbreiding van hun relatie aangekondigd. Daarbij neemt Xerox bepaalde modellen instapprinters (voor A4- en A3-papierformaten) af van HP, waar het dan zijn eigen software op zet. Als tegenprestatie betrekt HP toners van Xerox voor deze producten. Het gaat om de laserprinters die zijn gebaseerd op de printtechnologie van Samsung die HP drie jaar terug heeft opgekocht.

Nieuwe bezems?

De internationale markt voor print- en kopieerapparatuur staat al jaren onder druk, door de toenemende digitalisering, de overstap van bedrijven naar de cloud en andere internetdiensten. Ook HP’s positie in de pc-markt staat onder druk en benoemde mede daarom Enrique Lores als nieuwe topman. Deze snijdt flink in zijn personeelsbestand om kosten te besparen.

Lores was voor zijn benoeming tot CEO van HP president van de divisie voor imaging en printing. Hij werkt al ruim 30 jaar bij HP in diverse rollen bij de printertak en ook de pc-divisie (vóór de opsplitsing in pc- en printerbedrijf HP Inc. en enterpriseleverancier HPE). Zijn benoeming tot CEO is in augustus bekendgemaakt en per 1 november geëffectueerd.

Bron: ANP