Wifi: De markt blijft in beweging

WIFI: DE BELANGRIJKSTE TRENDS OP EEN RIJ

Ieder jaar inventariseert Gartner de markt van aanbieders van vaste en draadloze netwerkinfrastructuur. Dit resulteert altijd in de alom bekende Magic Quadrant. Cisco HPE en Extreme Networks worden ook dit jaar daarbij als leaders aangewezen en de aanbieders Huawei, Mist en Mojo als de visionairs. Er zijn in vergelijking tot het vorige Magic Quadrant geen aanbieders verdwenen, wel hebben er consolidaties plaatsgevonden. Zo is Ruckus nu geïntegreerd in ARRIS en Xirrus in Riverbed.

AEROHIVE NETWORKS is met name actief in Noord-Amerika en EMEA en levert volledig via het kanaal. Met als strategische partners Dell-EMC en Juniper. Qua omvang staat het bedrijf op de vijfde plaats in de markt. Aerohive levert een controllerloze architectuur op basis van cloud-technologie en een volledig pakket aan accesapplicaties als onderdeel van zijn HiveManager-software. Samenwerking met partners garandeert toegang tot switches en veel andere vaste componenten.

ALCATEL-LUCENT ENTERPRISE, afgekort ALE, werd in het najaar van 2014 door investeerder China Huaxin gekocht van de Alcatel-Lucent Group. ALE richt zich op ziekenhuizen, gezondheidszorg, transport, onderwijs en overheid, kortom de verticale markten. De strategische partner Aruba hielp bij het out performen van de markt, waardoor er een zekere afhankelijkheid is van de trends die HPE inzet.

ALLIED TELESIS distribueert via de channels en is zeer sterk in Japan. Men heeft drie lijnen met de Unified Wireless Controller (UWC) en TQ accespoints, AlliedView Cloud met het AP-series portfolio van accespoints en de Extricom-oplossing met gescheiden access point en controller/switchoplossingen via de Channel Blanket-technologie. Doelgroepen zijn publieke sector, onderwijs, gezondheidszorg en ziekenhuizen.

ARRIS acquireerde Ruckus Wireless en Brocade ICX van Broadcomm. Dit resulteerde in ‘Ruckus Networks, an Arris company’ met als doelgroep de enterprisemarkt die geadresseerd wordt met de Ruckus-producten. Het Ruckus cloudplatform maakt configuratie van de compatibele accespoints op afstand mogelijk, voor zowel managed service als on-premises implementaties.

CISCO is qua omzet de nummer één op de WLAN-markt. Cisco biedt naast het zeer succesvolle ‘Meraki Cloud Managed’ met Aironet ook meer traditionele WLAN-oplossingen. Zelfs in een competitieve markt weet Cisco zijn omzet te vergroten, maar desondanks wel minder dan de markt groeit. Men levert dus marktaandeel in. Het brede portfolio blijft een sterke eigenschap van Cisco, evenals de sterke relatie met Apple.

DELL EMC is de grote groeier in de IT-markt nadat EMC het samen met de producten van VMWare ingelijfd heeft. Dell EMC is een relevante speler voor onderwijs en mkb. In het wireless segment heeft Dell EMC als strategische partner ARRIS en Aerohive. Aerohove heeft de Dell EMC-branded producten in zijn managementplatform geïntegreerd.

D-LINK is een bekende en zeer sterke aanbieder van elementaire ethernetswitches en routers, maar heeft ook een breed scala aan betaalbare wifi-producten. Een van de belangrijkste verkoopargumenten is de concurrerende prijsstelling. Doelgroep is het SOHO/ mkb-segment.

EXTREME NETWORKS heeft een uitgebreid portfolio aan wired en wireless producten voor de zakelijke markt. Zo’n 80 procent van de omzet wordt in de USA en EMEA behaald. Het martaandeel blijft groeien. Extreme Networks heeft de producten van Avaya en Zebra in zijn portfolio geïntegreerd, waardoor een stevig portfolio is gecreëerd met een gemeenschappelijk besturingssysteem/platform.

FORTINET levert een volledig unified-accesnetwerk met ondersteuning voor de legacy wired switching-systemen met wifi-technologie, die Fortinet ingelijfd heeft met de acquisitie van Meru Networks. Klanten moeten Fortinet zeker overwegen als gekeken wordt naar leveranciers voor de uitrol of upgrade van unified-accesnetwerken en als gekeken wordt naar geconsolideerde accesnetwerken met een krachtige beveiliging.

FRITZ! is een merk van AVM en dat is een van oorsprong Duits bedrijf dat gespecialiseerd is in routers en accespoints met geïntegreerde DECT-functionaliteit voor bellen en IoT via DECT en PowerLine. Het portfolio is bestemd voor consumenten en kleinzakelijk gebruik. Van de producten zijn zowel specifiek Duitse als internationale versies beschikbaar. Fritz! zet groots in op Mesh-networking met een uitgekiend portfolio van routers, accespoints en powerline componenten. Vlaggenschip is de FRITZ!Box 7590. Men heeft ook WiFi-routers met een 4G backup ingebouwd.

H3C biedt een compleet portfolio van acceshardware aan, maar zet dit vooral af in het thuisland China. Het bedrijf is ontstaan na de acquisitie van HPE’s cluster H3C door Unisplendour, een onderdeel van het Chinese Tsinghua  Holdings. Het bedrijf richt zich op serviceproviders en smart cities maar heeft ook aandacht voor verticale markten zoals overheid, onderwijs en gezondheidszorg.

HPE (ARUBA) ontstond nadat met de overname van Aruba Networks de nummer twee op de switchingmarkt en de nummer twee op de WLAN-markt integreerde. Met Aruba Clarity voor het proactief bewaken van de netwerk- prestaties heeft men een sterke troef, waardoor incidenten worden gedetecteerd voordat de klant er last van heeft. HPE (Aruba) kan voor alle vaste en draadloze netwerkimplementaties overwogen worden.

HUAWEI’S ENTERPRISE BUSINESS GROUP (EBG) is een wereldspeler met een sterke positie op de Chinese thuismarkt. Daar wordt nog steeds het leeuwendeel van de omzet gegenereerd. Enterprises moeten vanwege de sterke positie zeker naar de Huawei-oplossingen. Huawei distribueert vooral via zijn resellers en is een van de stuwende krachten achter WiFi 6.

JUNIPER NETWORKS levert accesnetwerken via zijn EX Series van bekabelde switches, en leunt sterk op de Open Convergence Framework strategie. Het Juniper Sky Enterprise cloud platform zorgt voor het complete zero-touch beheer van alle Juniper enterprise producten. De Juniper producten zijn gecertificeerd voor Sustainable Development Solutions Network en dragen het SDSN-label. Juniper biedt brede ondersteuning voor wireless systemen van partners zoals Aerohive en HPE. Mist is inmiddels ingeijfd in het portfolio.

LANCOM SYSTEMS heeft twee specialisaties: producten voor VPN-verbindingen en wifi-componenten voor indoor en outdoor gebruik. De wifi-systemen zijn in eigen beheer ontwikkeld en maken gebruik van het LANCOM OS dat borg moet staan voor een stabiele configuratie. De producten zijn behoorlijk elementair en bevatten features voor automatische netwerk configuratie, gasttoegang, monitoring en onboarding.

LINKSYS: de producten van dit bedrijf zijn eigenlijk bij iedereen bekend. Linksys begon als zelfstandige onderneming, werd opgekocht door Cisco en weer verkocht aan Belkin. De wifi-accespoints en routers vinden hun weg vooral naar kleinzakelijke gebruikers via onder andere de retail. Het is een concurrent voor producten van D-Link, TP-Link en Netgear.

MIST SYSTEMS is inmiddels onderdeel van Juniper Networks. De focus ligt op cloudbeheerde wireless accespoints, AI-driven WLAN. Gebruikers die vaste infrastructuur willen combineren met de Mist AP’s, kunnen gebruikmaken van producten van partners. De Mist dual radio accespoints beschikken over zestien antennes waardoor een goede dekking en locatie-awareness gegarandeerd is. De belangrijkste asset is de AI-component die samen met de antenne’s geavanceerde locatieservices mogelijk maakt.

MOJO NETWORKS opereerde voorheen onder de naam AirThight Networks. Het bedrijf biedt tal van producten voor wifi-infrastructuur aan, met via cloud-ontsloten beveiligingsoplossingen voor de draadloze netwerken.

NETGEAR heeft een jarenlange ervaring met het aanbieden van betaalbare wireless netwerken, met name in branches zoals mkb, onderwijs, zorg en logistiek. Men probeert een balans te vinden tussen prijs en features.

RIVERBED acquireerde Xirrus en heeft de draadloze activiteiten geïntegreerd in het bestaande product-portfolio. Xirrus paste perfect in Riverbed’s applicatie-management- en beheersystemen en opende de mogelijkheid om deze features ook in het draadloze domein te gebruiken. Applicaties kunnen prioriteit krijgen en/of afgeknepen worden, dat alles op basis van vooraf bepaalde policies. Daarmee levert Riverbed een sterke oplossing voor bedrijven die BYOD en IoT combineren met Office 365 en Google’s applicaties ondersteund via de SSO-functionaliteit van bedrijven.

TP-LINK levert onder andere indoor- en outdoor-accespoints en -repeaters voor consumenten en de (klein)zakelijke markt.

ZYXEL COMMUNICATIONS is een Chinese aanbieder die wifi-oplossingen aanbiedt voor zowel het low-end als het high-end segment. Voorbeelden daarvan: IEEE 802.11ac dual radio accespoints, WLAN-controllers waarmee een wifi-hotspot kan worden opgezet. Naast de positie als OEM-leverancier voor ISP’s en System Integrators brengt Zyxel Communication ook producten onder eigen naam naar de markt.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 4/5]

Lees het artikel hier in PDF