Western Digital: Security zorgt voor toenemende vraag naar diskopslag

Barber Brinkman, Western Digital

Met name de vraag naar kwalitatief goede harddisks met een opslagcapaciteit van 4 en 6 terabyte is in het afgelopen jaar flink gestegen. Western Digital signaleert in Europa een toename van projecten met hogere diskcapaciteiten ten opzichte van 2017. Barber Brinkman, bij Western Digital verantwoordelijk voor het surveillance storagesegment in EMEA, heeft daar wel een verklaring voor, zo blijkt wanneer ChannelConnect hem spreekt.

Het lijkt een wat vreemde conclusie: security zorgt voor een toenemende vraag naar harddisks met een grote opslagcapaciteit. Barber Brinkman echter ziet wel meteen het verband. “Even afgezien van de groei in diverse segmenten, constateer ik dat met name op het gebied van video-analyse flinke stappen worden gezet”, zo vertelt hij terwijl we buiten genieten van de eerste echte voorjaarszon.

Analyse

“Bij grote bedrijven was het al heel gebruikelijk om de video-opnames van securitycamera’s te analyseren. Maar ook de retail heeft ontdekt dat je met de data veel meer kunt doen. Het gaat niet meer alleen om beveiliging van producten, het voorkomen van winkeldiefstallen en eventuele bewijsmogelijkheden bij inbraak. Nee, men heeft in de gaten gekregen dat je de beelden ook kunt inzetten om bijvoorbeeld te zien hoeveel mensen er op elk uur van de dag in de winkel zijn. Maar bijvoorbeeld ook om te analyseren of de routing in de winkel goed is of beter kan. Wil je dergelijke informatie daadwerkelijk gebruiken, dan heb je enerzijds kwalitatief goede beelden nodig maar anderzijds ook opnamen over een langere periode om een goede analyse te maken. En dat betekent dus uitbreiding van de storagecapaciteit.”

Betere beelden

Barber Brinkman

Kan de toegenomen vraag naar grotere opslag ook niet verklaard worden doordat betere beelden meer capaciteit vragen. “Dat kan zeker ook”, bevestigt Brinkman, “alhoewel door betere compressietechnieken niet per se meer storageruimte nodig is. Maar wanneer je van full HD naar 4K-video gaat, dan heb je toch wel drie tot vier keer zoveel opslag nodig.” En hiervoor worden nog steeds de ‘ouderwetse’ harddisks gebruikt en geen SSD? “Klopt. Bij SSD vindt men de prijs per gigabyte vaak nog te hoog. Hoewel er in bussen en treinen soms van SSD gebruikgemaakt wordt, kiest men daar meestal toch voor harddisks in een robuuste behuizing.”

Resellers

Om het voor de resellers makkelijk te maken, is het ‘My WD Certified Surveillance Partner Programma’ ontwikkeld (www.mywd.com). “Specialisten op het gebied van surveillance hebben zo direct toegang tot de producten die daarvoor geschikt zijn, zoals WD Purple. Ze hoeven niet door het grote aanbod van consumentenproducten te gaan.” De producten van Western Digital zijn verkrijgbaar via diverse distributeurs: Also, Exertis Hammer, Ingram Micro, Littlebit Technology en Tech Data.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 2]

Lees het artikel hier in PDF