Vodafone introduceert IoT-platform V by Vodafone

Vodafone komt met een eigen platform voor Internet of Things. Het platform heeft de naam V by Vodafone en is per direct actief in Groot Brittannië, Spanje, Duitsland en Italië.

Over een Nederlandse introductie is niets bekend gemaakt. Wel zegt Vodafone dat V ‘binnenkort’ in nog eens 28 Europese landen zal werken.

Bij introductie levert Vodafone vier producten die werken met V by Vodafone. V-Auto is een dongle die past in de OBD-poort van auto’s. Sinds 2002 worden de meeste auto’s geleverd met zo’n aansluiting. Met V-Auto worden hulpdiensten automatisch gealarmeerd bij een ongeval. Ook zit er een GPS-ontvanger in zodat je de auto kan terugvinden bij vermissing en is het mogelijk om feedback te krijgen op je rijgedrag.

V by Vodafone

V-Camera is een mobiele beveiligingscamera die overal werkt waar een 3G- of 4G-netwerk beschikbaar is. Met V-Pet kun je bijhouden waar je hond of kat uithangt. Het is mogelijk om een waarschuwing te krijgen als het dier buiten een vooraf gespecificeerd gebied komt. Ook kun je er slaappatronen mee registreren. Tot slot is er V-Bag, een tracker voor een tas. Hiermee is het eveneens mogelijk om een waarschuwing te krijgen als de tas buiten een bepaald gebied komt.

Voor elk V by Vodafone-product is een V-Sim vereist die aangemeld moet worden op het netwerk via een smartphone-app. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een QR-code op de doos waarin de sim-kaart zit. De Britse prijzen zijn als volgt:

V-Auto: £80 + £4 per maand
V-Pet: £50 + £4 per maand
V-Camera: £339 + £4 per maand
V-Bag: £59 + £3 per maand

Vodafone zegt in 2018 met nog meer V by Vodafone-producten te komen. De producten kunnen worden gekocht via Vodafonewinkels en een speciale website.