VMware en Red Hat bouwen gezamenlijke referentie architectuur

De twee virtualistiegiganten Red Hat en VMware hebben de handen ineengeslagen en een referentie architectuur waarin de wederzijds software is gecombineerd.

Het systeem omvat een implementatie van OpenShift, Red Hat’s applicatiecontainer management platform , in VMware’s software-defined data centre (SDDC) stack, die bestaat uit vSphere, vSAN and NSX. Ook komt er binnenkort een door VMware gevalideerd ontwerp, in essentie een blauwdruk voor een datacenter, voor OpenShift 4 op SDDC .

Containers niet langer taboe

Enkele jaren geleden zag VMware de lichtgewicht containers voor cloud computing nog als een dodelijke bedreiging voor VMware, dat vooral in omvangrijke, feature-rijke VM’s deed. Maar VMware ontdekte de voordelen van Kubernetes, kocht container startup Heptio en ontwikkelde een container runtime voor vSphere, samen met relevante integraties voor NSX netwerkvirtualisatie.

Volgens Chris Wolf, de CTO voor Noord- en Zuid-Amerika bij VMware, wordt Kubernetes op termijn de ‘moderne applicatie middleware die clouds, datacenters en edge sites met elkaar verbindt.’

Overigens blijft VMware een concurrent van Red Hat op het gebied van traditionele virtualisatietools, met de eigen VM oplossing die op de KVM hypervisor is gebaseerd. Desalniettemin hebben de beide partijen al eerder samengewerkt als dat voor beide zinvol was. Zo is RHEL al tien jaar gecertificeerd op vSphere en is Red Hat enige tijd geleden begonnen met het aanbieden van OpenShift support voor NSX-T networking en vSAN.

“Tot nu toe moesten onze wederzijdse klanten veel aanpassingswerk doen om VMware vSphere, NSX-T en vSAN te integreren met Red Hat OpenShift en Red Hat Enterprise Linux. Dat zorgde voor hogere operationele kosten en dat stond de nieuwe focus op waarde-toevoegende applicaties in de weg,” aldus Ashesh Badani, SVP voor cloud platforms bij Red Hat.

De nieuwe referentie architectuur moet ondernemingen een on-prem omgeving bieden om Red Hat OpenShift te draaien en dat uiteindelijk te combineren met public cloud deployments van OpenShift om hun hybride cloud uit te breiden. Beide leveranciers zijn tevens belangrijke leden van de opensource Kubernetes community.

Bron: The Register