Unisys en HP gaan samen multinationals bedienen

Unisys en Hewlett-Packard gaan samen totaaloplossingen leveren aan grote organisaties. HP levert hierbij notebooks, pc's en 'low-end' servers. Unisys verzorgt op zijn beurt de globale levering en ondersteuning van deze producten.

Unisys en Hewlett-Packard gaan samen totaaloplossingen leveren aan grote organisaties. HP levert hierbij notebooks, pc’s en ‘low-end’ servers. Unisys verzorgt op zijn beurt de globale levering en ondersteuning van deze producten.

De samenwerking, Partner Plus Programme gedoopt, is al in mei 1998 ontstaan. Unisys stapte destijds uit de pc-markt en verkocht zijn productiefaciliteit aan HP, waarna beide bedrijven tot de conclusie kwamen dat ze samen sterker zouden staan in de turbulente pc-markt. Het tussenliggende jaar is gebruikt om voorbereidingen te treffen voor het programma, dat vorige week dinsdag officieel is gepresenteerd.

Integratie

Volgens Bert Schaap, vice president sales van Unisys in Europa, had zijn bedrijf die tijd nodig om ‘de HP-technologie volledig te integreren in het Unisys-portfolio’. "Nu zijn we echter klaar om de complete oplossing die wij met HP hebben te bieden wereldwijd te beheren en te ondersteunen", stelt Schaap. Grote ondernemingen zitten te schreeuwen om een oplossing als deze, weet Roger Kay, research manager bij marktonderzoeksbureau IDC. "Met name ondernemingen die in meerdere landen opereren willen één verkooppunt waar ze zowel hardware en software als dienstverlening en ondersteuning aan kunnen schaffen. Uit ons onderzoek onder deze organisaties blijkt dat meer dan zestig procent verwacht de komende drie jaar één leverancier te gebruiken voor al hun pc-behoeften ", vertelt de analist..

Doorslaggevend

Dit soort grote ondernemingen kijkt volgens Schaap ook niet meer zo nadrukkelijk naar product en prijs. "Kleine ondernemingen doen dat nog wel, dat deel van de markt vraagt niet om een oplossing als het Partner Plus Programma. Maar voor grote bedrijven zijn dit niet meer de doorslaggevende factoren, ze willen méér. Zo min mogelijk risico, verschillende opties wat betreft levering en implementatie, consistente dienstverlening en ondersteuning en makkelijkere administratie." Als een onderneming geen HP-producten wil aanschaffen, kan Unisys volgens de vice-president ook apparatuur van andere fabrikanten leveren en ondersteunen. "Dat kan wel, maar dat doen we dan met frisse tegenzin. Wij zullen een duidelijke voorkeur voor HP uitdragen." Eric Cador, general manager van HP’s Business Desktop-divisie, is niet bang dat het nieuwe programma conflicten oplevert met de huidige partners van het bedrijf. "Het Partner Plus Programma richt zich op grote organisaties, een markt waarin wij nog niet zeer actief zijn met onze producten. Unisys is al wel sterk aanwezig in belangrijke verticale markten als de banken, de overheid en de transport-sector. Daar hebben wij nog nauwelijks of geen kanaal."