Trio mikt op knieschijven van HP

Fuji Xerox, Sharp en Xerox proberen gezamenlijk de tot dusver onbetwiste marktleider Hewlett-Packard aan te pakken op het gebied van inkjetprinters.

Fuji Xerox, Sharp en Xerox proberen gezamenlijk de tot dusver onbetwiste marktleider Hewlett-Packard aan te pakken op het gebied van inkjetprinters.

Het trio komt met nieuwe technologie en producten gericht op kleine bedrijven en thuisgebruikers. De drie zijn van plan de komende vijf jaar in totaal circa twee miljard dollar te investeren in ontwikkeling, productie en marketing. In de eerste instantie willen de bedrijven HP aanvallen op één van de marktsegmenten waar het de onbetwiste nummer één is; die van de kleine bedrijven en thuisgebruikers. De samenwerking lijkt te stoelen op door Xerox gepatenteerde inktpatronen (vier afzonderlijke reservoirs voor de respectievelijke kleuren), het Xerox-merk en de productie-capaciteit van Sharp. Om hun doel te bereiken, leunt het trio zwaar op de indirecte verkoop via retailkanalen en kleinere resellers. "Als je alle partners optelt, dan praat je wereldwijd over een 12.000 resellers en retailoutlets waar de nieuwe printers straks te koop zullen zijn", stelt Rick Thoman, Xerox’ president en chief executive office. Daarbij wil zijn bedrijf op ‘zeer agressieve’ wijze HP-resellers te bekeren tot het nieuwe SoHo-geloof. "Over een kleine zes maanden komen de eerste printers op de markt", belooft Xerox-topman Thoman. Niet iedereen deelt het glanzende optimisme van het drietal. "Tot dusver heeft Xerox zijn evenhoge aspiraties op het gebied van laserprinters voor het bedrijfsleven niet waar kunnen maken. Hoe graag zij het ook willen met de inkjetprinters, ik denk dat het een grotere kluif wordt dan zij in hun stoutste dromen denken", meent Malcolm Hancock, principal analyst European Document Management Group van het onderzoeksbureau Gartner. Een agressieve aanpak heeft Xerox in ieder geval te over. Zoals een Amerikaanse Xerox-man in de wandelgangen tegen ComputerPartner zei: "Wij gaan nog niet voor HP’s keel, wij beginnen eerst met de knieschijven"