Tegenvallende resultaten voor HPE

HPE heeft een lastig vierde kwartaal en een tegenvallend fiscaal 2019 achter de rug. Het bedrijf wees op wereldwijde groeivertraging in de markt voor hardware en aanhoudende handelsoorlogen (China vs. de VS) als oorzaken voor de bijna 10 procent lagere omzet in de laatste drie maanden, maar uitte zich optimistisch over 2020.

In het vierde kwartaal van fiscaal 2019 rapporteerde HPE een omzet van 7,2 miljard dollar, 9 procent lager dan in het vergelijkbare kwartaal vorig boekjaar. Het nettoresultaat was 480 miljoen dollar, tegenover een verlies van 757 miljoen vorig boekjaar, maar dat verlies kwam toen met name door een eenmalige belastingsaanslag van 1,35 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 49 dollarcent, 14 procent meer dan vorig jaar.

De omzetdaling in het vierde kwartaal trof alle divisies, te weten Hybrid IT, Intelligent Edge en Financial Services.

Volledig boekjaar

De jaaromzet over fiscaal 2019 kwam uit op 29,1 miljard dollar, 6 procent lager dan in fiscaal 2018. Het nettoresultaat kelderde met 44 procent, van 1,9 miljard dollar in 2018 naar 1,05 miljard dollar in fiscaal 2019. De winst per aandeel nam daarentegen toe met 20 procent naar 1,77 dollar.
De omzet in Hybrid IT revenues kwam uit op 22,8 miljard, 7 procent lager dan vorig boekjaar. Intelligent Edge bracht 2,84 miljard dollar in het laatje, iets lager dan de 2,9 miljard die in 2018 in de boeken werd gezet. De omzet van Financial Services viel met 507 miljoen dollar fors terug in vergelijking met de 543 miljoen dollar die vorig jaar nog werd gerealiseerd.

“Ik ben ervan overtuigd dat we weer in staat zijn om duurzame en winstgevende groei te laten nu we ons portfolio steeds verder opschuiven naar hoogwaardiger, software-defined oplossingen en onze plannen om vanaf 2022 alles ‘as a service’ te kunnen aanbieden realiseren,” zei CEO Antonio Neri bij de presentatie van de cijfers. “Onze strategie om een edge-to-cloud platform-as-a -service te bieden is uniek in de industrie.”

HPE hoopt ook dat zijn investeringen in nieuwe producten zijn vruchten gaan afwerpen. CFO Tarek Robbiati voorspelde dat de investeringen die HPE heeft gedaan in productlijnen als Aruba Networks en edge compute producten zich zullen terugbetalen als de markt blijft opschuiven. “We hebben bewust in R&D geïnvesteerd om Aruba te voorzien van een complete productsuite,” zei Robbiati. “We zijn ervan overtuigd dat het bedrijf nu vanuit het productportfolio bezien meer dan voldoende is toegerust voor de toekomst.

Beleggers waren minder overtuigd, de aandelen HPE daalden in de nabeurs-handel met 4,6 procent naar 16,65 dollar per stuk.

Meer informatie: www.hpe.com