Techniek Nederland: Keurmerk Refurbished uitgebreid

TECHNIEK NEDERLAND ZET IN OP VERDUURZAMING

Na de iPhones hebben sinds eind vorig jaar ook refurbished MacBooks, iPads en professionele  Windows-machines een Keurmerk. ChannelConnect  sprak hierover met Rob Wierenga van Techniek  Nederland, de drijvende kracht achter het keurmerk.

 

 

Vorig jaar werd op 15 maart het eerste Keurmerk Refurbished uitgereikt. Het had toen alleen betrekking op gebruikte iPhones. Negen maanden later heeft Techniek Nederland het keurmerk uitgebreid naar MacBooks, iPads en professioneel zakelijke Windows- machines. “Het was altijd al onze bedoeling het keurmerk uit te breiden”, vertelt Rob Wierenga. “In eerste instantie stond op de planning om het dit jaar uit te breiden, maar het succes van het keurmerk heeft ervoor gezorgd dat we het sneller hebben ingevoerd.”

Ook Windows

De uitbreiding naar Windows- machines is opvallend. Waarom spreekt Wierenga over ‘professionele zakelijke’ apparaten. “Heel simpel. In het budgetsegment is het niet mogelijk om op een commercieel aantrekkelijke manier dergelijke apparaten refurbished aan te bieden. Maar in het hogere, professioneel zakelijke segement is daar wel ruimte voor. En er is ook vraag naar.”

Rob Wierenga

Niet alle Windows- machines komen in aanmerking voor het Keurmerk Refurbished van Techniek Nederland. Op dit moment kan er een keurmerk verkregen worden op apparaten uit het zakelijke segment. Modellen van de merken en types: HP EliteBook, ProBook en ZBook series, Dell Latitude en Inspiron series en Lenovo thinkpad komen in dit segment voor.

Interesse uit buitenland

Het Keurmerk mag op dit moment gevoerd worden door vijf partijen: Renewd, Leapp, Forza Refurbished, SWOOP en iUsed. “De eisen die aan het Keurmerk hangen zijn streng”, bevestigt Wierenga. “Er zijn heel veel partijen geïnteresseerd om het te mogen voeren, maar wij zien dat velen flinke aanpassingen moeten doorvoeren om ervoor in aanmerking te komen. Wij zijn echter niet van plan om de eisen te marchanderen, en dat heeft ertoe geleid dat er ook vanuit het buitenland flinke interesse is. Het geeft ons bovendien de mogelijkheid om stevig bij de overheid te lobbyen om rufurbished en duurzaamheid nog meer op de kaart te zetten. En we hebben mooie cijfers die we kunnen laten zien. Het afgelopen jaar zijn er in alleen Nederland zo’n 370.000 refurbished iPhones verkocht en daarmee is een CO2-besparing (55,7 kilo per toestel) van 20,6 miljoen kilo gerealiseerd. Dat spreekt de overheid aan, waarmee we direct een goede ingang hebben om te praten over zaken als de thuiskopieerheffing (die bij een nieuwe iPhone betaald wordt maar ook weer afgedragen moet worden bij refurbished, red.) en de btw-heffing (ook hier geldt dat bij refurbished opnieuw het hoge btw-tarief berekend moet worden; voor consumenten betekent dit dat ze dus btw over btw betalen, red.). De overheid zal ook duidelijk stappen moeten zetten om duurzaamheid met handvatten te geven.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 1-2020]

Lees het artikel hier in PDF