Tech Data: Digitaal transformeren kan niet zonder cloud

Bastiaan SchoonhovenTeamlead Marketing bij Tech Data

In de media is niet te ontkomen aan ‘de digitale transformatie’. “Die loopt van de huiskamer tot en met het datacenter”, zegt Bastiaan Schoonhoven, Teamlead Marketing bij Tech Data. “De eindklant is vaak niet in staat om die transformatieslag in zijn eentje te maken.” Hoe kunnen partners hem hierin ondersteunen?

 

Digitale transformatie bestrijkt een breed terrein. “Aan de ene kant zie je de ontwikkelingen op het gebied van onder andere smart homes, smart living en eHealth”, schetst Schoonhoven. “Wat de business betreft hebben we het dan vaak over compleet nieuwe businessmodellen, mogelijk gemaakt door next-gentechnologieën zoals analytics, het Internet of Things en machine learning. Niemand ontkomt aan die digitale transformatie. De realiteit is helaas dat eindklanten vaak nog zitten met onbeheersbare single-solutions stacks, of met oplossingen die inmiddels tekortschieten”, stelt Schoonhoven nuchter vast. “Dat is niet de juiste basis voor een succesvolle digitale transformatie. Daarvoor zijn ICT-infrastructuren en applicaties nodig die schaalbaar, flexibel en eenvoudig in gebruik zijn.”

Cloud als enabler

Het zijn de eigenschappen die onlosmakelijk zijn verbonden met de cloud. “De inzet van cloudcomputing is een belangrijke manier om een digitale transformatie te versnellen”, aldus Schoonhoven. Hij haalt vijf voordelen aan van cloud tijdens een digitaal transformatieproces:

1. Flexibiliteit

Een digitale transformatie vraagt vaak ook om aanpassingen van de bedrijfs- processen. De IT-middelen moeten die veranderende bedrijfsprocessen wel kunnen ondersteunen. Cloud biedt die flexibiliteit door een ruime keuze te bieden in tools, infrastructuren en platformen.

2. Kostenefficiëntie

IT-middelen worden in de cloud afgerekend op basis van gebruik. “Zo kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten en beschikbaar kapitaal investeren in hun groeiplannen in plaats van in IT.”

3. Beschikbaarheid informatie

Digitale transformatie draait om de snelle beschikbaarheid van informatie, bijvoor- beeld voor analyses. In de cloud zijn bestanden altijd en vanaf iedere locatie beschikbaar, wat ook de samenwerking binnen teams bevordert.

4. Security

Bijvoorbeeld storingen en security-incidenten kunnen de beschikbaarheid van data in gevaar brengen. Cloud biedt mogelijkheden om data op meerdere plaatsen te back-uppen en afspraken te maken over de beschikbaarheid.

5. Prototyping

Een digitale transformatie vraagt om continue innovatie. Nieuwe applicaties moeten snel worden getest en in gebruik worden genomen. Cloud biedt organisaties een platform waar ze eenvoudig apps kunnen bouwen, testen en implementeren.

StreamOne Cloud Marketplace

“Digitale transformatie kan bijna niet zonder cloud”, constateert Schoonhoven. Cloud is dan ook een belangrijk speerpunt van Tech Data Advanced Solutions. “Eén van de sterke punten van Tech Data is met name onze cloudpropositie.”

Die propositie bestaat onder andere uit het StreamOne-platform en de StreamOne Cloud Marketplace. Via het StreamOne-platform biedt Tech Data een groot aantal voorgeconfigureerde cloudoplossingen, variërend van een enkele dienst tot aan licenties van meerdere vendoren zoals Autodesk op Microsoft Azure. Partners van Tech Data hebben bovendien toegang tot een uitgebreid ecosysteem van fabrikanten en specialistische resellers om samen tot een optimale oplossing voor een klant te komen.

‘Als je het als IT-leverancier van de marges op standaardproducten moet hebben, overleef je niet lang meer’

“De StreamOne Cloud Marketplace is een uitgebreide gereedschapskist met gestandaardiseerde oplossingen waarmee je als reseller of dienstverlener je klant kunt helpen bij de digitale trans- formatie”, legt Schoonhoven uit. “Zo kun je – desgewenst volledig aangepast aan je eigen huisstijl of merk (whitelabel, red.) – de eindklant voorzien van de voor hem beste of noodzakelijke oplossing. StreamOne verzorgt daarbij zaken als configuratie, provisioning, facturering, rapportages en abonnementsanalyses volledig automatisch op de achtergrond.”

Lift & Shift

“Met ons ‘Lift & Shift’-programma facili- teren we onze resellers en hun klanten om relatief eenvoudige applicaties zonder al te veel gedoe van on-premise naar de cloud te migreren”, vult Schoonhoven aan. “Voor complexe migraties, zoals van een SAP- of complete datacenteromgeving, hanteren we een gefaseerde aanpak die de dagelijkse business zo min mogelijk verstoort.”

Concurrentiepositie verstevigen

“Veel resellers hebben nog niet helemaal scherp wat de digitale transformatie voor ze betekent of kan betekenen”, vervolgt Schoonhoven. “Om dat inzichtelijk te maken en in ‘hapklare brokken’ over het voetlicht te brengen, hebben we wereldwijd het Mentori-programma opgezet. Dat helpt ICT-resellers in hun ontwikkeling tot ICT-dienstverleners of MSP’s, de rol die steeds meer eindklanten van hun IT-partner verwachten. Daarvoor bieden we specialistische ondersteuning op een aantal belangrijke transformatie-gebieden, waaronder organisatie, technologie, strategie en sales & marketing.”

Bastiaan Schoonhoven

“Eén ding is wel duidelijk: als je het als IT-leverancier van de marges op standaardproducten moet hebben, overleef je niet lang meer”, besluit de Teamlead Marketing van Tech Data. “Je moet nieuwe diensten met een hoge toegevoegde waarde bieden om winstgevend te blijven. Het aanbieden van clouddiensten en -migraties moet daarbij geen doel op zichzelf zijn, maar een manier om relevant te blijven voor je eindklanten en zo je concurrentiepositie te versterken. Als Tech Data ondersteunen we resellers in de journey die ze zelf moeten maken om daarna ook hun klanten te kunnen begeleiden. Ons TD Cloud Enablement-programma helpt je om de fijne kneepjes van het cloudvak zo snel mogelijk onder de knie te krijgen.”

Waarom is de cloud zo belangrijk en succesvol?

 • –  De cloud stelt bedrijven in staat om sneller dan ooit waarde te creëren voor klanten en investeerders: nieuwe applicaties beschikbaar binnen dagen of weken in plaats van maanden, startups binnen enkele maanden volledig in de lucht;
 • –  Pay-as-you-go vs. capex, strategische focus op core business, zelfbedienings-ICT.Wat is de meerwaarde van Tech Data?
 • –  Eenvoudige migraties naar de cloud: Lift & Shift, geen redesigning, minimale code-aanpassingen
 • –  Mees tvoorkomende workloads: Line of Business-apps, Applicatie- infrastructuur, Ontwikkel- en testomgevingen, Hybride applicaties’’
 • –  Complexe migraties: traject in stappen (kwalificatie & partnernominatie; haalbaarheidsstudie; planning en daadwerkelijke migratie), projectduur 3 tot 5 maanden.Mogelijk cloudportfolio
 • –  Complexe oplossingen: met IT-focus: Hybrid Cloud, Enterprise Security; met Business focus: IoT/Cognitive computing, Enterprise Workplace;
 • –  Minder complexe oplossingen: IT-gebruik en gebruikerservices (databack-up, endpointsecurity, virtual desktop, access management, device management); de moderne werkplek (mkb-businessapplicaties, SaaS, unified communications, basis productiviteitstools).Tech Data Cloud Programma
 • –  Co-marketingenlead-generatie;
 • –  BusinessDevelopment;
 • –  Platformoplossingen;
 • –  Expertise en middelen;
 • –  Vijf eenvoudige stappen: registreren; volg de fast track; training en educatie; leadgeneratie en conversie; portfoliogroei.Zie ook www.techdatacloud.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 6-2018]

Lees het artikel hier in PDF