Tech Data: Alles om de digitale werkplek in te richten

TECH DATA NEEMT PARTNERS MEE IN AANBIEDEN DIGITALE WERKPLEK

Autofabrikant Henry Ford zei het al: “Coming together is a beginning, keeping together is progress, working together is success.” De spreuk hangt aan de wand in de ruimte waarin Tech Data de kracht en mogelijkheden van de digitale werkplek demonstreert. “Alles is gericht op maximale samenwerking.”

 

Collaboratie gedijt bij nabijheid, waarbij dankzij moderne techniek medewerkers zich niet per se in een en dezelfde ruimte hoeven te bevinden. Dat zegt Suzette Oskam, directeur Endpoint Solutions bij Tech Data. We ontmoeten collaboratiespecialisten bij de distributeur een dag na de succesvolle beursgang van Slack, de dienst die mail, WhatsApp en nog een groot aantal andere samenwerkingsdiensten bij elkaar brengt. Slack bleek na de beursgang 21 miljard dollar waard. “Dit laat het enorme potentieel zien van de markt waarin wij ons bevinden”, zo is de overtuiging van Roel Mendel, Business Unit Manager van Tech Data’s afdeling Maverick AV Solutions.

Integratie van systemen

Suzette Oskam

Zoals moderne kantoren allang niet meer uit lange gangen met kleine kamertjes bestaan, zo gaat de inrichting van de moderne digitale werkplek én meetingroom ook verder dan de projector, pc, toetsenbord en vaste telefoon van voorheen. “Het gaat om de integratie van alle systemen, van alle manieren tot digitaal samenwerken; en beeld speelt daarbij een steeds belangrijkere rol”, weet Oskam, die meldt bijna dagelijks aan calls via het Zoom videocommunicatieplatform deel te nemen. “Je kunt de reistijd en afstand beperken maar hebt toch duidelijk meer gevoel van een gezamenlijke bijeenkomst dan wanneer je slechts mailt of telefoneert.”

‘De schermen moeten CEO-proof zijn’

Mendel legt uit dat het bij een videobijeenkomst lang niet altijd hoeft te gaan om gigantische schermen in een conference-room: “Natuurlijk kan de camera in een grote zaal hangen, maar de camera in je laptop kan ook volstaan. Het gaat erom dat je elkaar in de ogen kijkt en echt samenwerkt.” Op het moment dat je een onderdeel bent van een meeting door op een scherm aanwezig te zijn ben je veel meer een actief onderdeel van een overleg dan wanneer je slechts belt, en wellicht ondertussen je mail wegwerkt.

Kansen voor partners

De demoruimte laat duidelijk zien dat Tech Data alles in huis heeft om de ideale digitale werkplek in te richten. Oskam met een groots gebaar: “We verbinden de wereld door middel van technologie, Tech Data kan van huiskamer tot het datacenter alles leveren, maar we willen steeds vaker laten zien hoe productlijnen tot een geïntegreerde oplossing kunnen groeien. Geen silo’s maar productcombinaties.”

“Het is natuurlijk een prachtig product, audiovisuele schermen”, vult Mendel aan, “maar er horen clients bij, devices, software om samen te werken, security, connectivity. Dit biedt enorme kansen voor onze partners in het kanaal.” De distributeur ziet het beslist als zijn taak resellers mee te nemen in de mogelijkheden van de digitale werkplek. “Hiervoor hebben we met Maverick meer dan tien AV-services ontwikkeld en op de markt gebracht, die partners ondersteunen bij installatie, service, telefonische support én financiering.”

Verhuizing als kans

Roel Mendel

Tech Data ziet interesse voor een goed ingerichte digitale werkplek bij een breed scala aan bedrijven. “Als je verhuist, of gaat verbouwen, vormt het nadenken over de digitale werkplek een aspect dat bij de inrichting kan worden meegenomen.” Roel Mendel voegt eraan toe dat vroeger voor een volledig digitale werkomgeving soms tot € 20.000 geïnvesteerd werd. Nu kijk je iedereen in Europa, deels met standaard software en tegen maandelijkse kosten, direct in de ogen. “Nederland is tenslotte te klein om met z’n allen in de auto te blijven zitten.”

Convergentie

Tech Data ziet dat IT en audio & video (AV) sterk convergeren. Zo hebben veel displays – en Mendel demonstreert een gigantisch 84-inchscherm van Microsoft – tegenwoordig ook een netwerkaansluiting. De schermen zijn gekoppeld met Office365, maar functioneren vaak ook moeiteloos als whiteboard. Aantekeningen kunnen worden opgeslagen, gedeeld, bewerkt door anderen, terwijl je op hetzelfde scherm ook de gezichten ziet van hen die vanuit een andere locatie aan de meeting deelnemen. Oskam: “De jonge generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt is gewend aan deze techniek. Ze kenden op de lagere school al het digibord.” Je kunt je afvragen of het nu AV is of IT. “In een zakelijke omgeving is juist die IT heel belangrijk”, legt Mendel uit. “Het gaat om de connectie naar buiten toe, dus security speelt een rol. De schermen hangen in de board- room, ze moeten CEO-proof zijn: eenvoudig te bedienen, makkelijk te updaten.” Gevraagd naar de marges in het AV-segment, geeft Mendel aan dat die bepaald positief zijn, “met name door de diensten eromheen: het ophangen en inregelen van de systemen, kabels, accessoires.”

‘Je kijkt heel Europa met standaard- software in de ogen’

Een andere vorm van integratie speelt ook een rol, namelijk telefonie en de werkplekomgeving. Oskam: “Zeker als je oplossingen als Microsoft Teams gebruikt, is alles digitaal en heb je niet direct een vaste verbinding meer nodig. Ook hier moet een partner zich in verdiepen – of voor dat stuk samenwerken met een
collega-reseller.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 4/5]

Lees het artikel hier in PDF