Systemax verkoopt Misco Duitsland aan CANCOM

  Misco-moederbedrijf Systemax heeft de Duitse tak van Misco voor een onbekend bedrag verkocht aan ICT-leverancier CANCOM, dat de klanten en het voltallige personeel overneemt. De deal, die aanleiding is voor speculaties over een verdergaande desinvestering in Misco, zou eind augustus afgerond moeten zijn. Dat meldt The Register.

  Systemax ceo Larry Reinhold, zei in een toelichting in CANCOM een ‘prima tehuis’ te hebben gevonden voor de klanten en het personeel in Duitsland, maar hield de boot af met betrekking tot het verder ontmantelen van de groep.

  “Duitsland is de afgelopen jaren de lastigste markt voor ons geweest. Deze deal zal een positief effect hebben op financiële resultaten van onze EMEA- en geconsolidateerde operaties,” aldus Rheinhold. 

  In een officiële verklaring van Systemax heet het dat de verkoop ‘geen gevolgen’ heeft voor de overige divisies in Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Nederland, België, Spanje, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland. 

  Systemax is de afgelopen vijf jaar aan beide kanten van de Atlantische Oceaan stevig onder druk komen te staan en moest forse verliezen in de boeken noteren, die deels het gevolg waren van bijzondere lasten als gevolg van de sluiting of verkoop van bedrijfsonderdelen. Zo werd in de VS de pc-productie gestaakt, werden alle winkels gesloten en eind vorig jaar werd de Amerikaanse resellertak verkocht aan to PCM, waarbij een verlies van 55 miljoen dollar werd geleden.

  Om in Europa het tij te keren werd Pim Dale enkele jaren geleden aangesteld als president met de opdracht om het resellerbedrijf te transformeren naar een service-organisatie, maar dat avontuur mislukte: de omzet bleef dalen, mede door het vertrek van ervaren salesmensen. Vorig jaar werd Dale vervangen door voormalig Insight topman Simon Taylor.

  Taylor heeft sindsdien geprobeerd het bedrijf weer op koers te krijgen, de verliezen terug te dringen en wierf nieuw salestalent aan. Het bedrijf maakte in de afgelopen kwartalen een stuk minder verlies, en dat opent perspectieven voor een verkoop van Misco in gedeelten. Volgens de bronnen van The Register zou het vinden van een koper voor de resterende Europese tak onhaalbaar zijnen zou een opsplitsing van de Europese Technology Products groep een stuk kansrijker zijn.

  Bron: The Register