Sterke iPhone verkoop stuwt kwartaalomzet Apple naar 52,6 miljard dollar

Apple heeft in het afgelopen derde kwartaal van 2017 een totale omzet van 52,6 miljard dollar gerealiseerd, ruim 7 miljard dollar meer dan in het vergelijkbare kwartaal in 2016 toen het bedrijf 45,4 miljard dollar omzette.

De winst kwam uit op 10,7 miljard dollar van over, ruim een miljard meer dan een jaar eerder. Het bedrijf verkocht in het derde kwartaal meer iPhones verkocht dan in de vorige twee kwartalen. In totaal verkocht Apple 46,7 miljoen iPhones, tegenover 41 miljoen een kwartaal eerder. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was er een geringe groei van 3 procent zien. In hoeverre de iPhone 8 en 8 Plus hebben bijgedragen aan de gestegen verkoopcijfers, is niet bekend.

Voor het lopende vierde kwartaal zijn de verwachtingen bij Apple hoog gespannen op basis van de introductie van de iPhone X die vandaag voor het eerste in de schappen ligt. “We zijn ontzettend enthousiast nu we onze visie voor de toekomst kunnen laten zien in de vorm van dit geweldige apparaat”, aldus Apple-CEO Tim Cook bij de bekendmaking van de cijfers.

De iPad was de afgelopen drie maanden minder in trek. Er werden 10,3 miljoen tablets verkocht, tegenover 11,4 miljoen in het tweede kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode in 2016, toen er 9,2 miljoen iPads over de toonbank gingen, was er sprake van een forse stijging. Ook het aantal verkochte Macs steeg in het verslagkwartaal. In totaal werden er 5,3 miljoen stuks verkocht, tegenover 4,9 miljoen een jaar eerder.

De afdeling services (o.a. iTunes en de App Store) zag de omzet met ruim 30 procent stijgen, net als de afdeling ‘other products’ waar onder meer de Apple TV en de Apple Watch onder vallen.

Voor het lopende kwartaal mikt Apple op een totale omzet van 84 tot 87 miljard dollar te kunnen realiseren.

Meer informatie: www.apple.com