Start-up neemt PGP over

Network Associates heeft een nieuwe eigenaar gevonden voor het softwareportfolio gebaseerd op de encryptietechnologie Pretty Good Privacy (PGP)

Network Associates heeft een nieuwe eigenaar gevonden voor het softwareportfolio gebaseerd op de encryptietechnologie Pretty Good Privacy (PGP)

De producten worden overgedragen aan de onlangs gelanceerde start-up ‘PGP Corporation’.De investeringsmaatschappijen Doll Capital Management en Venrock Associates hebben in totaal 14 miljoen US dollar in het nieuwe bedrijf gestopt, zo liet de start-up in een verklaring weten. President en CEO van de PGP Corporation wordt Phil Dunkelberger. De nieuwe topman was eerder al CEO en president van het bedrijf ‘PGP Inc.’ dat werd opgericht door PGP-uitvinder Phil Zimmerman.

PGP werd in oktober 2001 in de etalage gezet door Network Associates omdat de technologie niet voldoende geld binnenbracht. In maart van dit jaar liet het bedrijf echter weten geen geschikte koper te kunnen vinden waarna de producten in een ‘maintainance mode’ werden geplaatst. PGP Corporation heeft nu alle PGP-productlijnen overgenomen waaronder PGPmail, PGPfile, PGPwireless en de softwareontwikkelkit PGPsdk. Network Associates zal de producten nog tot oktober van dit jaar blijven ondersteunen, waarna alles wordt overgedragen aan het nieuwe bedrijf. Wel blijft NAI gebruik maken van PGPsdk om server- en desktopproducten te kunnen ontwikkelen die gebruik maken van PGP-encryptie. De bedrijven wilden gisteren niet meedelen hoeveel geld met de transactie gemoeid is.

Pretty Good Privacy werd ontwikkeld door ‘cryptografie-pionier’ Phil Zimmerman die in 1996 het bedrijf ‘PGP Inc.’ oprichtte. De technologie werd in 1997 overgenomen door Network Associates. Volgens de site van PGP Corporation treedt Zimmerman nu toe tot de Technical Advisory Board. Ook Bruce Schneier, de oprichter en CTO van Counterpane Internet Security, zou zitting nemen in dit adviserend orgaan.