Slimmer afval ophalen door vulsensoren in containers

Afval- en recyclingbedrijf ISB Global heeft een IoT-applicatie ontwikkeld waardoor afvalcontainers slimmer geleegd kunnen worden. Dankzij het low-codeplatform OutSystems worden containers voorzien van sensoren die doorgeven hoe vol een container is.

Op basis van die informatie kunnen prognoses gemaakt worden waarmee bepaald kan worden wat het beste inzamelmoment is. Dat zorgt voor lagere logistieke kosten en minder CO2-uitstoot.

De meeste afvalbedrijven hebben een traditioneel inzamelingsproces en legen containers op vaste dagen en op basis van statische routes. Dit is inefficiënt, omdat vuilniswagens grote afstanden rijden om halflege containers te legen en tegelijkertijd overvolle containers negeren. De nieuwe applicatie zorgt voor een optimaal dienstrooster. Er is ook informatie beschikbaar over volume en gewicht van het afval.

De applicatie gebruikt nieuwe connectoren die inzichten snel binnen handbereik brengen, mede dankzij de inzet van AI en Machine Learning. Het bedrijf spreekt van een ‘Uberisatie’ van de afvalverwerkingssector.