‘Slim’ slot gebruikt Sigfox om fietsdiefstal tegen te gaan

Een nieuw soort ‘smart lock’ maakt gebruik van Sigfox om vermiste of gestolen fietsen op te kunnen sporen. De oplossing OTO Hunter is vooral interessant voor de vele fietsdeelprojecten wereldwijd. Het gaat om een initiatief van het Taiwanese Fox-Tech.

Gekozen is voor Sigfox als draadloze technologie om informatie door te sturen over de locatie van een fiets. Sigfox is een internationaal netwerk voor Internet of Things (IoT). Het is een alternatief voor bijvoorbeeld NB-IoT of LoRa In steeds meer landen is er een Sigfox-netwerk.

OTO Hunter
Nieuw ‘slim’ slot OTO Hunter maakt gebruik van Sigfox | Foto: Fox-Tech

Kenmerkend voor Sigfox is het lage energieverbruik, de beperkte bandbreedte en de lage kosten. De technologie is daarmee een goede oplossing om grote aantallen fietsen te traceren.

Met OTO Hunter is het mogelijk om geofencing in te stellen. Als de fiets buiten een vooraf ingesteld gebied komt, wordt er alarm geslagen. Er zit een oplaadbare batterij in het slot. Die wordt opgeladen door middel van zonne-energie.

Het aantal fietsdeelprojecten neemt internationaal snel toe. Sigfox haalt cijfers aan waaruit blijkt dat er in 2013 zo’n 50 landen waren met dergelijke initiatieven, goed voor een half miljoen fietsen. Drie jaar later was het aantal deelfietsen al 2,2 miljoen.

Ondanks die groei lopen veel fietsdeelprojecten tegen problemen aan. Ze kampen met vermiste fietsen. Ook is er behoefte aan het in kaart te brengen van de locatie van fietsen. Volgens Sigfox is dat de reden dat het aantal nieuwe fietsdeelprojecten op dit moment stagneert. OTO Hunter is in beide gevallen een geschikte oplossing.

Naast hardware levert OTO Hunter software die kan aangepast worden aan de wensen van individuele fietsdeelprojecten.