Server vendoren omarmen nieuwe Intel Xeon SP processor

Zoals mocht worden verwacht omarmen de fabrikanten van servers die zijn gebaseerd op de dominante Intel x86 processorfamilie nu massaal het nieuwe Skylake Xeon SP platform.

En ze doen er alles aan om elkaar de loef af te steken in de strijd om de vervangings- en upgrade markt, waar het nodige te verdienen valt, zo blijkt uit een overzicht van de Britse techsite The Register. Onderstaande fabrikanten mengen zich in de strijd voor marktaandeel.

Cray
Cray’s XC50 supercomputers en de CS-lijn van geclusterde supercomputers komt beschikbaar met Intel’s Xeon Scalable Processors en moeten hun werk sneller dan ooit kunnen uitvoeren. Cray XC50 supercomputers met Xeon SP’s zijn nu beschikbaar, de Cray CS500 geclusterde supercomputers en de CS-Storm-accelerated geclusterde supercomputers met Xeon SP komen in het derde kwartaal van dit jaar op de markt.

Fujitsu
Fujitsu heeft zijn nieuwe range dual- en quad-socket PRIMERGY servers en de octo-socket PRIMEQUEST business critical servers met Xeon SP’s uitgerust.
De lijn omvat o.a. de multi-node en modulaire PRIMERGY CX400 M4 met blade servers in een rack chassis. De technische specs zijn o.m. DDR4 geheugenmodules en tot 6TB opslagcapaciteit in quad-socket PRIMERGY servers, flexibele configuratieopties ter ondersteuning van ‘mix-and-match’ van opslag-bays en GPU’s voor de versnelling van high-performance computing, hyperscaling en de verwerking van enterprise datacenter workloads. Volgens Fujitsu vergroot de PRIMEQUEST server het verwerkingsbereik van SAP HANA tot maximaal 12TB. De nieuwe servers zijn direct leverbaar.

Gigabyte
Het Taiwanese Gigabyte biedt in eerste instantie een Xeon SP lijn met vier nieuwe 1U-form factor en vier new 2U-form factor systemen, evenals twee moederbord SKU’s die de Scalable series ondersteunen, plus een reeks opties voor opslag- en uitbreidingsslots.

HPE
HPE gaat de Xeon SP toepassen in onder meer de DL380 en DL560 ProLiant gen 10 server lijn. De aanduiding Gen 10 staat voor de toepassing van de Xeon SP.

IBM
IBM heeft weliswaar zijn x-86 business verkocht aan Lenovo, maar probeert wel een graantje mee te pikken van de vervangingsmarkt met de lancering van bare metal Xeon SP servers in de IBM Cloud. Die maken gebruik van Xeon Silver 4110 of Xeon Gold 5120 processors, waarmee volgens IBM sneller informatie uit big data workloads kan worden verkregen. De Xeon servers komen naast de POWER servers in de cloud en komen in de loop van het derde kwartaal beschikbaar in de IBM Cloud datacenters in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië. Het is niet bekend wie deze servers voor IBM fabriceert.

Lenovo
Lenovo levert blade-, rack-, tower-, dense-, mission-critical en hyperscale servers. De SN550 en SN850 blades ondersteunen Xeon SP Platinum CPU’s, net als de SR530, 550, 630 en 650 rack-servers. De ST550 tower- en SD530 dense servers ondersteunen eveneens Xeon SP Platinums, maar het is nog niet bekend of de vloeistofgekoelde SD650 daar ook mee wordt uitgerust. De mission-critical servers, de SR850 en SR950, worden voorzien van Xeon SP Platinum CPU’s. Lenovo claimt 42 nieuwe wereldrecord benchmarks voor zijn ThinkSystem server portfolio met Xeon SP processoren te hebben gevestigd.

Supermicro
De white-box serverfabrikant Supermicro heeft een nieuwe X11-generatie server- en storage moederbord- en chassislijn die is geoptimaliseerd voor Xeon SP’s.
Er zijn X11 dual-processor (DP) en uniprocessor (UP) Serverboards en SuperWorkstation borden, met single, dual en quad-socket moederborden. Xeon SP’s tot en met de Platinum versies met 28 cores worden ondersteund. Supermicro claimt dat het de meest uitgebreide reeks computerproducten met Xeon SP processorfamilie aanbiedt voor datacenter-, enterprise-, cloud-, HPC-, Hadoop/Big Data-, AI/deep learning-, storage en embedded omgevingen aanbiedt.

Bron: The Register
www.theregister.co.uk