Sennheiser: Geluidskwaliteit een van de belangrijkste zaken voor een goede digitale werkplek

De term ‘het nieuwe werken’ werd een aantal jaren geleden veel gebruikt, maar tot dat ‘nieuwe werken’ kwamen we sporadisch. Met de nu weer goed draaiende economie stapt iedereen weer in zijn of haar auto en sluit aan in steeds langer wordende files, op weg naar kantoor. En eenmaal in dat kantoor ontplooit men activiteiten die ook prima op andere locaties kunnen. De digitale werkplek maakt dat laatste mogelijk.

Heel vroeger was het noodzakelijk om voor kantoorwerkzaamheden daadwerkelijk op het kantoor aanwezig te zijn. Maar door de enorme sprongen die gemaakt zijn in de ICT-technologie is dat al lang niet meer noodzakelijk. Toch stapt het merendeel van de mensen die op kantoor werken elke dag in de auto om naar dat kantoor te rijden. Het gevolg: flinke files, zowel in de ochtend als aan het einde van de middag. Zonde van de tijd. Maar dat niet alleen: het kost ook enorm veel geld.

Mobiel werken zorgt ervoor dat er veel minder kantoorruimte nodig is. De vaste kantoorwerkplek wordt immers ingeruild voor een flexplek naar keuze. Er zijn dus minder vierkante meters nodig, wat een flinke besparing op huisvestingskosten kan opleveren. Daarnaast bespaart de organisatie op zaken als ICT, meubilair, reiskosten, catering en energie. Uit diverse onderzoeken, waaronder door het CBS, blijkt dat dit een gemiddelde besparing oplevert van bijna 10.000 euro per jaar.

Flinke besparingen

Maar dat is niet alles. Medewerkers met de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer zij werken zijn tevredener dan zij die dat niet kunnen. Medewerkers ervaren bijvoorbeeld een betere werk-privébalans wanneer zij mobiel kunnen werken. Dat leidt tot meer werkplezier, en dat betaalt zich weer uit in lagere verzuimkosten. Bovendien wordt de productiviteit een stuk hoger, wat positief bijdraagt aan het bedrijfsresultaat.

Voor mobiel werken heb je niet al te veel nodig: een digitale werkplek, bestaande uit een laptop, een mobiele telefoon, een goede headset en/of speakerphone, een internetverbinding, toegang tot applicaties én een plek om te werken. Dat kan thuis zijn maar bijvoorbeeld ook een flexwerkplek. En dat soort plekken schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Google maar eens op ‘flexwerkplek’ en je weet niet wat je ziet.

Diverse bedrijven zijn al compleet overgeschakeld op wat we het nieuwe werken noemen. Samenwerking op de werkplek is bij hen de afgelopen jaren radicaal veranderd. Virtuele vergaderingen zijn niet alleen heel gewoon geworden, maar vooral een vitaal onderdeel van hoe we communiceren. Ontwikkelingen op het gebied van audio- en videoconferenties in unified-communications-omgevingen stellen bedrijven in staat gebruik te maken van teams met deelnemers overal ter wereld.

Goed geluid is essentieel

Toch zijn bedrijven soms niet op de hoogte van het belang van geluidskwaliteit om goed te kunnen samenwerken via deze verschillende virtuele conferentiekanalen. Premium geluidskwaliteit kan zelfs het verschil zijn tussen effectieve en mislukte virtuele communicatie, in het bijzonder binnen verspreide werkomgevingen. Maar liefst 65 procent van alle vergaderingen gebeurt inmiddels via audioconferenties, zonder een videocomponent. Werknemers kunnen deelnemen aan audioconferenties of ze nu aan hun bureau zitten of in een vergaderruimte, gebruikmakend van geavanceerde headsets waarmee ze probleemloos kunnen communiceren terwijl ze onderweg zijn, in een café zitten of zich op een druk vliegveld zijn, met minimale hinder van omgevingsgeluid of signaalverstoring.

De wereld is nu onze werkplek. En dit kan alleen bereikt worden met de juiste audio-oplossingen. Wanneer audioapparatuur ons in de steek laat, kunnen we niet meer voldoen aan de verwachtingen die deze omgevingen en paradigma’s hebben vastgesteld. We hebben allemaal wel eens een simpele vergadering meegemaakt die uiteindelijk vrijwel nutteloos bleek, omdat deelnemers het grootste deel van hun energie moesten steken in het compenseren van de slechte verstaanbaarheid van de rest. Geluid bepaalt het succes van een virtuele vergadering. Het kan alle zakelijke activiteiten en klantrelaties teniet doen en de interne productiviteit beperken.

Negatieve impact

Tegenvallende geluidskwaliteit in conferentiegesprekken kunnen een negatieve impact hebben op de productiviteit van werknemers vanwege de manier waarop onze hersens informatie verwerken. Het brein is heel goed in het verwerken van het geluid dat opgevangen wordt door beide oren. Maar als de input van slechte kwaliteit is, gaat dit ten koste van interpreteerbaarheid van de stimuli. Dergelijke extra mentale belasting kan op de lange termijn een negatieve invloed hebben op concentratie, focus en geheugen, en het kan bijdragen aan vermoeidheid en uiteindelijk de productiviteit verminderen.

Bedrijven kunnen dergelijke valkuilen voorkomen en een productievere omgeving creëren door gebruik te maken van geavanceerde audiotechnologie. Om dit te bereiken zouden bedrijven idealiter hun werk- en collaboratieve omgevingen moeten evalueren alvorens een unified-communicationsomgeving te implementeren, om vervolgens te bepalen welke geavanceerde oplossingen voldoen aan deze specifieke behoeften. Organisaties moeten de keuze van hun technologie bepalen op basis van die parameters en behoeften. Op het gebied van audio is er simpelweg geen pasklare oplossing.

Goed advies

Dan komt het advies van de IT-reseller om de hoek kijken. En wanneer hij het productportfolio van Sennheiser kent, is dat advies niet al te ingewikkeld. Kenniswerkers in een rumoerige, open kantooromgeving hebben behoefte aan een draadloze headset met active noise cancellation (ANC), zodat omgevingsgeluid geëlimineerd wordt. Hierdoor kunnen zij zich beter concentreren maar blijven ze vrij om zich te verplaatsen. Dat laatste is ook goed: werken met draadloze headsets ervoor kan zorgen dat je gezonder werkt en leeft. Gemiddeld zit men in Nederland 5,5 uur per dag (bron: Gezondheidsraad aug 2017). Dit kan op den duur leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes. Met draadloze headsets kun tijdens je gesprekken opstaan en bewegen. Door beweging stroomt er meer bloed naar je hersenen, waardoor je scherper wordt en uiteindelijk productiever. Daarnaast heb je je handen vrij en kun je daardoor multitasken of even naar de printer lopen.

Een bureaugebonden werknemer heeft meer aan een bedrade headset met geïntegreerde geluidsonderdrukking. En een mobiele werknemer die afhankelijk is van duidelijke zakelijke communicatie zowel op kantoor als onderweg heeft een flexibele headset nodig, met bijvoorbeeld meerdere microfoons om de kwaliteit van het geluid ook onder moeilijke omstandigheden te garanderen.

De juiste oplossing

Conferentie- en speakerphone- oplossingen dienen gekozen te worden op basis van de omvang en het gebruiksscenario van de betreffende vergaderruimte. Een draagbare, flexibele speakerphoneoplossing is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote huddle rooms en vergaderruimtes. Voor grotere vergaderruimtes zijn eenvoudig te configureren, vaste oplossingen voor audioconferentie met meerdere connectiviteitsopties geschikter. Welke apparaten een organisatie ook kiest, ze moeten premium geluidskwaliteit bieden om virtueel vergaderen zo realistisch en productief te maken als een reguliere vergadering en zo te voldoen aan het oorspronkelijke concept achter virtuele samenwerking. Sennheiser biedt wat dat betreft voor elke situatie een passende oplossing.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 5-2018]

Lees het artikel hier in PDF