Best of Business Security: IT security trends op CeBIT 2017

Hoeveel risico’s betekenen cyberattacks nu werkelijk voor bedrijven? Wat kunnen organisaties doen om zichzelf te beschermen? De toenemende interconnectie van allerlei apparaten biedt cybercriminelen een een schat aan nieuwe ingangen om data te ontvreemden of zakelijke processen te verstoren.

CeBIT 2017 zal de digitale gebruiker laten zien hoe effectieve protectie tegen dit soort dreigingen eruit ziet met een keur aan innovatieve oplossingen en bewezen applicaties. De beste zijn samengebracht in de Business Security showcase in Hal 6.

Microsoft zal voor het eerst in de geschiedenis van de CeBIT aanwezig zijn op de Business Security showcase. Ondernemingen ervaren dat traditionele verededigingsmaatregelen zoals anti-virus en antimalware oplossingen niet opgewassen zijn tegen de steeds geraffineerder wordende aanvallen. Daarom heeft Microsoft een extra beveiligingslaag in Windows 10 ingebouwd. Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) stelt Microsoft’s zakelijke gebruikers in staat om geavanceerd bedreigingen van hun netwerken te detecteren, analyseren en te pareren. (Hal 7/Stand A14).

Trend Micro presenteert een aantal cyber security applicatie scenario’s, inclusief oplossingen voor de bescherming van business processen, smart factories en smart cars. Het bedrijf laat de bezoekers zien hoe ze kunnen voorkomen dat hun bedrijfsprocessen worden gecompromitteerd, hoe industriële controlesystemen productieprocessen kunnen worden beschermd en hoe ze cloud-gebaseerde security kunnen inzetten om connected cars te beschermen. Trend Micro laat ook een live hack zien van een in-car entertainment systeem (Hal 6/Stand B16).

Ook Cisco is dit jaar voor het eerst deelnemer aan de Business Security showcase. In het Partner Pavilion wordt een nieuwe next-generation firewall gepresenteerd. De Cisco Firepower 2100 Series Next-Generation Firewall (NGFW) levert een tot 200 procent grotere datadoorvoersnelheid, waardoor veiligheids-bottlenecks worden voorkomen. Het bedrijf heeft ook een aantal nieuwe softwaretools die het beheer van firewalls flink vereenvoudigen. Daaronder ook de Cisco Firepower Device Manager voor het configureren van lokale devices, de Firepower Management Center voor gecentraliseerd security management en de Defense Orchestrator voor cloudgebaseerd beheer (Hal 6/Stand J02).

Met de opkomst van IoT zou men het feit dat e-mail nog steeds het belangrijkste aanvalswapen van cybercriminelen is bijna vergeten.  Deze aanvalsmethode maakt doorgaans gebruik van trojans die ransomware injecteren op de computer van het slachtoffer. Volgens een recent onderzoeksrapport van Kaspersky Lab over spam en phishing is Duitsland het land waar de meeste gerichte cyberaanvallen per mail plaatsvinden. Kaspersky Lab laat op de Business Security showcase zijn laatste anti-ransomware oplossingen zien. Er zijn ook next-generation oplossingen te zien die AI gebruiken om cybersecurity incidenten te voorspellen, ontdekken en te neutraliseren. (Hal 6/Stand G18).

SonicWall rapporteert eveneens een dramatische groei in het aantal ransomware aanvallen. Het bedrijf gebruikt de CeBIT om zijn nieuwe security platform te presenteren dat deze problemen moet bestrijden. SonicWall E-Mail Security 9.0 beschermt bedrijven tegen afpersing en ander cyberdreigingen door een groot aantal verschillende soorten email bijlagen te scannen, ze te analyseren en in quarantaibe te zetten totdat ze door een systeembeheerder kunnen worden beoordeeld voor ze verder het netwerk in gaan. (Hal 6/Stand E03).

Tap-proof spraak- en datacommunicatie is een ander aspect van het security landschap dat momenteel ruim in de belangstelling staat. Op dit gebied heeft BlackBerry-dochter Secusmart producten die het vertrouwen genieten van meer dan 20 regeringen wereldwijd. Met SecuSUITE voor Samsung Knox biedt Secusmart nu ook een versleutelde communicatieoplossing voor Android smartphones (Hal 6/Stand J28).

Steeds meer bedrijven maken gebruik van enterprise file synchronization and sharing (EFSS) services. Een van de primaire randvoorwaarden voor dit soort oplossingen voor real-time samenwerking op afstand is security. Daarop speelt de laatste grootzakelijke server oplossing van Cortado in met Virtual Data Rooms waar medewerkers buiten de kantoormuren gebruik van kunnen maken om toegang te krijgen tot gedeelde bestanden en samen te werken met collega’s op kantoor. De data rooms bevinden zich achter de firewalls op on-premises servers, niet in de public cloud (Hal 3/Stand D11).

Met een blik op de toekomst zal IBM laten zien wat de IT security mogelijkheden van augmented intelligence met zijn nieuwe Watson for Cyber Security cognitieve security technologie zijn. In tegenstelling tot conventionele security tools is Watson for Cyber Security in staat om spreektaal te ‘lezen’ en dus ook snel security rapporten kan analyseren en met mensen kan interacteren. Deze nieuwe technologie heeft de potentie om complexe securitydreigingen in enkele minuten te signaleren, tegenover de meerdere weken die mensen daarvoor nodig zouden hebben (Hal 2/Stand A10).

ER ZIJN NOG GRATIS TOEGANGSKAARTEN BESCHIKBAAR

In samenwerking met Hannover Consultancy B.V. biedt ChannelConnect zijn lezers graag een gratis full-event ticket ter waarde van 60 euro aan. Klik op deze link en u komt direct in de ticketregistratie terecht, de actiecode ‘esypp’ is al voor u ingevuld. Wij wensen u veel plezier in Hannover!161